Élelmiszer-feldolgozás

Az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákat és egyes, aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőket az 1334/2008/EK rendelet szabályozza.


Az aromaanyagok uniós jegyzékét a 872/2012/EK rendelet tartalmazza, amely összetevők tudományos értékelését az 1565/2000/EK rendelet értelmében kell elvégezni. 2014 májusában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) elfogadta az aromaanyagok felülvizsgálatát és megállapította, hogy további adatok szükségesek a tri- (E451) és polifoszfátok (E452) értékeléséhez. Mivel a tri- és polifoszfátok esetében reaktívabb anyagcsere-termékek (metabolitok) képződnek, megfigyelhető káros hatást nem kiváltó mennyiségük (No Observable Adverse Effect Level, NOAEL) nem egyezhet meg a difoszfátok (E450) esetében alkalmazottal. Jelen értékelés nem hozott meggyőző eredményeket, így a biztonságosság további vizsgálata indokolt.

A tanulmány részleteit az EFSA oldalán olvashatják.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok