Az Élelmiszerek Tudományos Bizottsága szerint a zsírsavak sói nem jelentenek biztonsági kockázatot.
A zsírsavak nátrium- kálium- és kálciumsóinak (E470a), valamint a zsrísavak magnéziumsóinak (E470b) quantum stais (jó gyártási gyakorlatnak megfelelő) alkalmazhatóságát az 1333/2008/EK rendelet rögzíti. A 257/2010/EU rendelet értelmében a jóváhagyott élelmiszeripari adalékanyagok újraértékelése az újabb tudományos bizonyítékok fényében indokolt.
Az Élelmiszerek Tudományos Bizottsága (Scientific Committee on Food, SCF) 1991-ben a zsírsavak (mirisztin-, sztearin-, palmitin és olajsav) és azok sóinak esetében nem határozott meg elfogadható napi beviteli mennyiséget (Acceptable Daily Intake, ADI). Az E470a és E470b a táplálékból származó zsírsavak bevitelének legfeljebb 5 százalékáért felelősek. A legutóbbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az E470a és E470b esetében nincs szükség ADI érték meghatározására, a jelenlegi felhasználási szint mellett biztonsági kockázatot nem jelentenek.
A tanulmány részleteit az EFSA oldalán olvashatják.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)