Élelmiszer-feldolgozás

2017. november 20-án az Európai Bizottság elfogadta az élelmiszer-összetevők mennyiségi jelölésére (QUID) vonatkozó elv alkalmazásáról szóló közleményt.


A megjelent útmutató a 79/112/EGK irányelvben 1998-ban elfogadott QUID iránymutatásokat vizsgálja felül a 1169/2011/EU rendelet előírásainak figyelembevételével. A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet 22. cikkének (1) bekezdése a következőképpen rendelkezik:
„Az élelmiszer előállítása vagy elkészítése során felhasznált valamely összetevőnek vagy az összetevők ilyen csoportjának mennyiségét kötelező feltüntetni, amennyiben az érintett összetevő vagy összetevők csoportja: a) megjelenik az élelmiszer nevében, vagy a fogyasztó azt rendszerint társítja az említett megnevezéssel; b) szavakkal, képpel vagy grafikával hangsúlyozva van a jelölésen; vagy c) alapvetően jellemez egy élelmiszert, és megkülönbözteti azt olyan termékektől, amelyekkel összetéveszthető lenne neve vagy megjelenítése miatt.”

A rendelet VIII. melléklete meghatározza a jelölési kötelezettséggel kapcsolatos technikai szabályokat és a QUID követelmény alóli mentességeket.

A bizottsági közlemény célja, hogy átfogóbb és részletesebb példák megadásával iránymutatásokat nyújtson a vállalkozások és a nemzeti hatóságok számára az összetevők mennyiségi jelölésére (QUID) vonatkozó elv alkalmazásáról.

Az aktualizált útmutató teljes szövege elérhető az Európai Unió Hivatalos Lapjában.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok