Az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak egységes ellenőrzése és a régi szabványok frissítése érdekében számos szabvány jelent meg az elmúlt időben.
A mézre vonatkozó 11-3-2001/110 számú Magyar Élelmiszerkönyv-előíráshoz kapcsolódóan 2017. május 1-jén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, valamint a Magyar Szabványügyi Testület szakértőinek közreműködésével megjelentek az MSZ 157:2017 „A méz érzékszervi vizsgálatára”, valamint az MSZ 9681-2:2017 „A fűszerpaprika-őrlemény vizsgálata. 2. rész. Érzékszervi vizsgálatok” című szabványok. Mindkettő hiánypótló és időszerű, hiszen több mint 30 éves elődeik csak a húszpontos súlyozó faktoros vizsgálatot említették, míg az új kiadásban kibővítve további korszerű megoldásokat is bemutatnak.
Továbbá megjelent magyar nyelven az MSZ ISO 22935-2:2017 „Tej és tejtermékek. Érzékszervi vizsgálat. 2. rész: Érzékszervi vizsgálathoz ajánlott módszerek” szabvány, amely visszavonta az MSZ 12292:1987-et.
Részletek a Magyar Szabványügyi Testület oldalán olvashatóak.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)