A kamara élelmiszeripari igazgatósága által elindított ,,Tanuljunk együtt" program első rendezvényét június 14-én tartották Mosonmagyaróváron. A Tájékoztatási szolgáltatás keretében szervezett ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni az agrárium szereplőit a feldolgozás tökéletesítésében.
A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézettel (MTKI) közösen a „Tanuljunk együtt” programjában tejipari gyakorlati napokat szervez az agrárágazat szereplői számára. Az érdeklődők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: gomolyasajt-készítés /június 14. szerda/; savanyított tejtermékek (joghurt, kefir) készítése /július 6. csütörtök/; túrókészítés /július 20. csütörtök/.
A program első, január 14-i rendezvénye sikeresen zajlott az MTKI mosonmagyaróvári központjában, ahol a jelentkezők 9 órától 16.30-ig egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a sajtgyártás és ezen belül a gomolyakészítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások során a tej higiénés nyeréséről és a gomolyagyártás feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről kaptak tájékoztatást a résztvevők.
A nap további részében a programnak megfelelően az intézet kísérleti üzemében a gyakorlatban is bemutatták a gomolyagyártást, amely a jelentkezők különböző szintű felkészültségét és termékelőállító gyakorlatát figyelembe véve kitért a kézi technológia és az üzemi ipari technológiai ismertetésére, illetve bemutatására. A nap zárásaként a termékek érzékszervi bírálatát és a tapasztalatok közös értékelését követően minden résztvevő elmondta, neki miért volt fontos részt vennie ezen, hol tart most a vállalkozása fejlesztésében, mik a tervei a közeljövőben. Egyöntetűen pozitív volt a véleményük a gyakorlati napok folytatását illetően, és akár e program megismétlése is egy későbbi időpontban.
A Tájékoztatási szolgáltatás keretében szervezett ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni az agrárium azon szereplőit a feldolgozás tökéletesítésében, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk tejfeldolgozásba, illetve akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak. A tejipari gyakorlati napok program sorozat célja, hogy az interaktív tudásátadással lehetőséget teremtsen az érdeklődő élelmiszer-feldolgozóknak, hogy közvetlenül a szakemberektől kérdezzenek, és kérdéseikre érdemi választ kapjanak ezáltal is hozzájárulva az együttműködési készségük,a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.
(NAK)