Élelmiszer-feldolgozás

Már nem kell bejelenteni az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységet, felpöröghet az élelmiszerek kiszállítása.


Érzékelhető volt az elmúlt napokban, hogy a kiskereskedelmi egységek kiszállításra vonatkozó vállalási ideje jelentősen megnőtt, erre ad választ az új intézkedés. A napokban jelent meg a kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárság közleménye, mely a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kereskedők alkalmazkodását segíti a kialakult helyzetben. Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzése veszélyhelyzet idején már bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységre vonatkozó vészhelyzeti intézkedésekről szóló 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet segítséget nyújt a kereskedőknek, mivel megkönnyíti az áruk eljuttatását a fogyasztókhoz. A szabályozó a bejelentési kötelezettség alól ad ez esetben felmentést a vendéglátó üzlet, a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet, valamint a velük e célból szerződésben állók számára, továbbá engedélyezi élelmiszerek forgalmazását is ilyen módon.

Az engedmény megtétele mellett továbbra is nagyon fontos, hogy az élelmiszerbiztonsági szabályokat maradéktalanul betartsák, ezekről a NÉBIH élelmiszer-házhozszállítást (online értékesítést) végző vállalkozásoknak készült összeállítása ad részletes tájékoztatást.

Az intézkedés kedvez a felelősen viselkedő fogyasztóknak, ugyanis az érintett kereskedők és vendéglátó tevékenységet folytatók könnyebben állíthatják munkába meglévő és leendő kiszállítási kapacitásaikat, ezzel elősegítve a lakosság hatékonyabb ellátását, otthon maradását, az érintkezések számának csökkentését.


NAK/Pető Krisztina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése