Módosult a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) 2-321 számú irányelve a száraztésztákról, a 2-201 számú irányelve a malomipari termékekről, valamint a 3-2-2013/2 számú irányelve az élelmiszerek összes zsírtartalmának, zsírsavösszetételének és az élelmiszerekben lévő transzzsírsavak mennyiségi meghatározásának vizsgálati módszereiről.
A malomipari termékekről szóló irányelv legfőbb változása, hogy kiegészült a tönkölybúza- és tritikálé őrlemények előírásaival. A tönkölybúza őrlemények kategóriájában a fehér tönkölybúzaliszt (TBL 80) és a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TBL 200), míg a tritikálé őrlemények esetében a fehér tritikálé liszt (TR 60), a világos tritikálé liszt (TR 90), a sötét tritikálé liszt (TR 125) és a teljes kiőrlésű tritikálé liszt (TRTKL) minőségére vonatkozó előírások lettek definiálva. Emellett a gabonaőrlemények meghatározása összhangba került az adott típusra elérhető nemzeti szabvánnyal. Ez az irányelv a Földművelésügyi Értesítőben történő közzététel napján (2020. március 6.) lép hatályba.
A száraztésztákról szóló irányelv legfőbb változása, hogy az élelmiszer-kategóriák összhangba kerültek az 1333/2008/EK rendelettel. Továbbá a termékcsoportok - kivéve a házi jellegű tojásos száraztészta – megnevezései kiegészültek a „teljes kiőrlésű” megjelölés elfogadásával is.
A 3-2-2013/2 számú irányelv 1. mellékletében szereplő, az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak mennyiségi meghatározására javasolt minta-előkészítési és vizsgálati módszerek módosultak. Ez az irányelv a Földművelésügyi Értesítőben történő közzététel időpontjától (2020. március 6.) alkalmazható.
Az irányelvek a Földművelésügyi Értesítőben olvashatók.
(NAK/Polczer Katalin)