Gazdaságfejlesztés

Gazdasági döntéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány miatt, ezeket jelentette be a miniszterelnök március 18-án. A különösen veszélyeztetett ágazatokat segítik, például a járulékok elengedésével, csökkentésével.


A magánszemélyek mellett a vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik – jelentette be Orbán Viktor szerda délután a kormány döntéseit ismertetve. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-áig meghosszabbítják.

A kormányfő közölte: a különösen veszélyeztetett szektorokban, mint például a turizmus, a vendéglátás a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken. Elengedik továbbá eddig az időpontig a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Döntöttek a munkavállalás szabályainak rugalmasabbá tételéről is, de ez ügyben részletekbe nem ment Orbán, azokat majd a kormány rendelete szabályozza.
– Ezek csak az első döntések, számos további várható a munkahelyek megóvása érdekében – mondta Orbán Viktor.

A döntésekről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben érhetők el.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei