Sajtóközlemények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A benyújtott tervezet az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Az Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, az ehhez elengedhetetlen tárgyalási irányelvekre vonatkozó javaslatokat már el is fogadta az Európai Bizottság. A tárgyalás megkezdéséhez az EU valamennyi tagországának beleegyezése szükséges, de ez várhatóan gyorsan megtörténik, hiszen a leendő tárgyalásoknak nem része a mezőgazdaság.

A most elfogadott tárgyalási irányelvek két potenciális megállapodásra terjednek ki. Ez egyrészt egy kereskedelmi megállapodás, amely szigorúan az ipari áruk vámjainak felszámolására irányul, a mezőgazdasági termékek kivételével. Egy második megállapodás a megfelelőség-értékelésről szól, amely elősegítené a nem vámjellegű akadályok megszüntetése célkitűzésének kezelését, megkönnyítve a vállalatok számára annak bizonyítását, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

A NAK üdvözli az Európai Bizottság által elfogadott javaslatokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásaival kapcsolatos irányelvekre vonatkozóan. A szabadkereskedelmi egyezmény előkészítési szakaszában a köztestület többször is kifejtette - a V4 országok agrárkamaráival egyetértésben - az aggályait az esetleges liberalizáció okozta élelmiszer-biztonsági kockázatokkal kapcsolatban és szorgalmazta, hogy az Európai Unió zárja ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot a tárgyalásokból. Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos által most benyújtott tervezet – a várakozásoknak megfelelően – az európai agrárium számára kedvező megállapodás lehetőségét tartalmazza, hiszen az Egyesült Államok követelései ellenére, az EU elkötelezte magát amellett, hogy nem hajlandó tárgyalni a mezőgazdasági termékekről.

Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője tavaly júliusban állapodott meg a kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről, miután májusban az amerikai elnök úgy döntött, védővámokat vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél-és alumíniumtermékekre. Az EU akkor erre ellenvámokkal válaszolt.

Az EU már végrehajtotta a júliusi közös nyilatkozat számos aspektusát. Nevezetesen, az amerikai szójabab uniós importja 112 százalékkal nőtt 2018. júliusától decemberéig, az előző év azonos időszakához képest. Az Egyesült Államok jelenleg Európa fő szójabab-szállítója, és hamarosan tovább tudja majd bővíteni piacát, miután az Európai Bizottság döntést hozott az amerikai szójabab bioüzemanyagokra történő felhasználás engedélyezési folyamatának megindításáról. Az EU számos olyan területet is azonosított, ahol az Egyesült Államokkal folytatott önkéntes együttműködés szabályozási kérdésekben gyors és jelentős eredményeket hozhatna.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei