Sajtóközlemények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleménye a hazai és az európai tejpiaci helyzetről.Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke szerint 2018 nyara szélsőséges időjárást hozott Európában: egyes tagállamokban június-augusztus hónapban csapadékhiány, aszály vagy hőtöbblet befolyásolta az élelmiszer-termelést. Európa legnagyobb tejtermelő régiói is érintettek a takarmánytermő területeket sújtó időjárási szélsőségektől. Már most látszik, hogy a tejtermelők csökkentik állatállományukat, mivel saját takarmányból nem tudnak elegendő készletet felhalmozni, sokan jelentős összeget kénytelenek takarmányvásárlásra fordítani.

A nyári hónapok rendkívül száraz időjárása miatt a tejtermelés európai növekedési ütemének visszaesésre kell számítani. Várható a téli takarmányhiány, valamint a tehénkivágások növekvő száma, amelyek következtében több régióban kevesebb lesz a nyerstej. Eközben az immár második éve abnormálisan magas nemzetközi zsírárak állandósulni látszanak.

A piaci folyamatok hatására emelkedett a nyerstej – szerződéses, illetve spot (azonnali) – ára az Európai Unióban és a környező országokban. A hazai nyerstej árak és a feldolgozói értékesítési árak tendenciája eközben jelentősen eltér az európai folyamatoktól. Idehaza 2018 júliusáig a felvásárlási átlagár és az alapár is stagnált, illetve csökkent, mindeközben a kiviteli ár egy hónap alatt újra jelentősen nőtt (kb. 115-120 Ft/kg-ra). Uniós összevetésben így sajnos újra romlik a hazai nyerstej árpozíciója, valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál. Ezen igen „csábító” külpiaci nyerstejárak miatt jelentős áremelési nyomás alatt vannak a hazai feldolgozók.

A hazai tejtermelők és feldolgozók jelentős üzemanyag-, takarmány-, csomagolóanyag- és energia-áremelkedéssel néznek szembe, ahogyan a feszített munkaerőpiacon is csak jóval magasabb bérrel tudják megtartani a dolgozókat.

A Tej Terméktanács – amellett, hogy folyamatos és intenzív marketing tevékenységgel támogatja a hazai termékeket, egészséges életmódra és a tejtermék fogyasztásra nevelő edukációs tevékenységet folytat – felhívja az ágazati szereplők figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben, egy újabb nehéz időszakban minden eddiginél fontosabb a tejpiaci szereplők közötti szoros együttműködés, különösen az alábbi pontokban:
·    a hazai nyerstejárak rendezése nem tűrhet halasztást,
·    a Magyarországon megtermelt, magas minőségű nyerstejből származó, Magyarországon feldolgozott tej és tejtermékek eladását a kereskedőknek jobban előtérbe kell helyeznie,
·    látni kell azt is, hogy a tejtermékek további áfacsökkentése reálisan csak akkor valósulhat meg, ha számottevően nő a hazai származású feldolgozott tejtermékek (pl. túró, tejföl, trappista sajt) részesedése a polcokon.

Erősíteni kell a beszállítói pozíciókat. A hazai nyerstej árualap megvédése elképzelhetetlen a termékpálya mindannyi szereplőjének összefogása nélkül. A tejtermelőknek, a feldolgozóknak, a kis- és nagykereskedőknek, illetve a fogyasztóknak egyformán érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.

A Tej Terméktanács stratégiai partnere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke szerint a legfontosabb a termelők jövedelembiztonságának megőrzése. Ennek feltétele, hogy a termelés, az állatállomány ne változzon jelentős mértékben, illetve hangsúlyozni kell a GMO-mentes termékek, termelés létjogosultságát, valamint a transzparens árképzés fontosságát a termékpályán belül – tette hozzá Zászlós Tibor.

Budapest, 2018. szeptember 13.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei