A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy 2018. június 19-ig van lehetőség az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására.

A Magyar Államkincstár (MÁK) az idei évben is előzetesen ellenőrizte a benyújtott egységes kérelmeket, és az ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, kamarai falugazdászokat, szaktanácsadókat, ha a kérelem hibát, hiányosságot tartalmaz. Az ellenőrzés kiterjed többek között a blokkban való túligénylésre, a berajzolt táblák átfedésére, a kötelezően csatolt dokumentumok meglétére, illetve az állatállományra történő igénylés esetleges hibáira.

A termelőknek 2018. június 19-ig van lehetőségük arra, hogy a MÁK által jelzett problémákat orvosolják, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését vagy az esetleges szankciókat. Fontos megjegyezni, hogy szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt hibák módosíthatók.

A kamarai falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek esetében a MÁK a falugazdászokat értesíti az ellenőrzés során észlelt problémáról, akik a javítás elvégzése érdekében felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodóval.

A MÁK közlése szerint az idei ellenőrzési eredmények alapján megközelítőleg 27 ezer termelő kérelme érintett, jellemzően kisebb hibával. Ebből kevesebb, mint 11 ezret tesz ki a falugazdászok közreműködésével beadott kérelmek száma. Közülük több mint 8 ezer termelő esetében már megtörtént a kérelmek javítása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja az érintett gazdálkodók figyelmét, hogy a telefonon vagy levélben történt értesítésnek megfelelően 2018. június 19-ig feltétlenül keressék fel falugazdászukat, hogy határidőig megtörténhessen a kérelmek javítása.

2018. május 31-ig 173 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 120 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az előzetes ellenőrzés tapasztalatai is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködésével történő kérelembeadást: az előzetes ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze 9 százalékánál tártak fel hibát, az egyénileg benyújtott kérelmek esetén ez a szám megközelíti a 30 százalékot.