Sajtóközlemények

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén a különböző zöldség- és gyümölcsféléket népszerűsítő akciói mellett már a marhahús fogyasztására is ösztönöz. A márciusban induló kampány a fogyasztás növelése mellett a marhahús széles körű felhasználásának bemutatását tűzte ki céljául.

A szarvasmarhák száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint Magyarországon 2017-ben 864 ezer volt, 2010 óta majdnem 200 ezerrel (több mint negyedével) nőtt. Ez elsősorban a húshasznú szarvasmarhatartás növekedésének köszönhető. Ezt jól mutatja, hogy a húshasznú tehénállomány 2004 óta közel négyszeresére (148 ezer egyedre) bővült. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai pedig azt mutatják, hogy tavaly 106 ezer szarvasmarhát vágtak le Magyarországon, ez 2,5 százalékkal marad el a 2016-ban regisztrálttól. A levágott szarvasmarhák kétharmada tehén, egyharmada pedig bika volt. Ez rávilágít arra, hogy sajnos idehaza jellemzően a tejtermelésüket befejező teheneket vágják le, és nem a kimondottan erre a célra tenyésztett húsmarhákat.

„Bár a húsmarhaállomány növekszik, ez nem jelenti feltétlenül a fogyasztás bővülését. Jelenleg fejenként 2-2,5 kilogramm marha- és borjúhúst eszünk évente, ami az egészségügyileg indokolt mennyiség csupán harmada. Ezért döntöttünk amellett, hogy kampányt indítunk a marhahúsfogyasztás népszerűsítéséért. Célunk, hogy a hazai marhahúsfogyasztás megközelítse az uniós átlagot, ami 6-8 kilogramm évente” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a kampánynyitó rendezvényen. Fontosnak tartjuk azt is, hogy fejlesszük a feldolgozóipart, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű marhahúst állítsunk elő, hiszen csak a hazai üzletekben és vendéglátóhelyeken is elérhető, minőségi marhahússal képzelhető el a hazai marhahúsfogyasztás növekedése. Ezek mentén a kamara az ágazat szereplőivel együttműködve kezdeményez és támogat minden ilyen irányú törekvést – tette hozzá a köztestület vezetője.

A kampány során a NAK azt tűzte ki célul, hogy a fogyasztók, illetve a nagyközönség megismerhesse a marhahús szélesebb körű felhasználási lehetőségeit. E mellett a kamara szakemberei a húsmarhatartással, a szarvasmarhák hazai feldolgozásával, valamint a marhahúsok különböző részeinek vásárlásával, tárolásával, elkészítésével és fogyasztásával összefüggő érdekes és hasznos információkat adnak át a jövőben, különböző témakörökre bontva. Idén még több hasonló rendezvényt szervez a kamara, ahol folyamatosan beszámol az eredményekről.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok