Sajtóközlemények

Tovább bővíti szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK): a tagság körében népszerű tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatás mellé a jövőben versenyképes, a piacon elérhetőnél rövidebb határidővel elkészülő laboratóriumi talajvizsgálatot is kínál a köztestület nonprofit Kft.-je. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem (KE) akkreditált talajtani laboratóriuma biztosítja. A szolgáltatás – kísérleti jelleggel – öt megyében indul el.

 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a NAK Nonprofit Kft.-n keresztül 2015 óta kínálja tápgazdálkodás terv készítési szolgáltatását, amely a hazánkban elérhető legszélesebb talajvizsgálati és tápanyag-ellátottsági besorolásokat alkalmazó, a Magyar Tudományos Akadémia által fejlesztett Pro Planta szoftver adatbázisára támaszkodva működik. A szolgáltatás népszerű a tagság körében, a NAK eddig közel 70 ezer hektárra készített tápanyag-gazdálkodási tervet.

Mint ismert, a nitrátérzékenyen területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program (VP) agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni. Az ökológiai gazdálkodás kivételével a tervet talajvizsgálati eredményekre kell alapozni, amelyet ötévente szükséges elvégezni. Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak.

A NAK a tápanyag-gazdálkodási terv készítési szolgáltatást öt dunántúli megyében (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Zala) kiegészíti a laboratóriumi talajvizsgálattal. Az ehhez szükséges hátteret a Kaposvári Egyetem (KE) akkreditált talajtani laboratóriuma biztosítja – mondta el Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a két szervezet közös sajtótájékoztatóján, Kaposvárott. Hozzátette: a Kaposvári Egyetemmel kötött megállapodás lehetővé teszi, hogy NAK a jelenlegi magyarországi laborszolgáltatások piaci áraival versenyképesen, a kisebb mezőgazdasági termelők számára az egyik legkedvezőbb ár-érték arányban, viszont rövidebb határidővel nyújtja tagjainak a szolgáltatást. A talajvizsgálati szolgáltatás a falugazdászokon keresztül vehető igénybe. A Kamara a kísérleti időszakot követően, várhatóan fél éven belül dönt a szolgáltatás más megyékre történő kiterjesztéséről, ehhez keresik a Kaposvári Egyetemhez hasonlóan kedvező feltételeket biztosító laboratóriumokat.

Prof. Dr. Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese elmondta: az Egyetem vállalta, hogy a talajvizsgálati piacon jelenleg átlagosnak számító 60 napos határidő helyett maximum 30 nap alatt eredményt szolgáltat, ezáltal gyorsítva a tervkészítő folyamatot. Az úgynevezett szűkített- és bővített talajvizsgálati csomagokban a talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és nyomelemek mennyiségét is meghatározzák a laboratóriumban.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei