Sajtóközlemények

A kormányzat, az erdészeti szakmai és érdekképviseleti szervezetek, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös sikerének tekinthető az értékteremtő erdőgazdálkodást támogató Erdőtörvény kidolgozása – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) idei nagyrendezvényén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a több mint 12 ezer erdő- és vadgazdálkodó tagjának véleménye, elképzelései megjelenjenek a köztestület tevékenységében. Ezt jól mutatja, hogy a NAK a Vidékfejlesztési Program erdészeti pályázatainak előkészítése, illetve a különböző jogszabály-módosítások során a szakmai és érdekképviseleti szervezetek – köztük a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) – megkérdezésével fogalmazta meg javaslatait – mondta Győrffy Balázs, a Kamara elnöke a MEGOSZ 2017. szeptember 23-án Füzéren tartott idei nagyrendezvényén.

Az Országgyűlés 2017 májusában kétharmados többséggel fogadta el az Erdőtörvény módosítását, amely a kormányzat, az erdészeti szakmai és érdekképviseleti szervezetek, illetve a NAK közös sikerének tekinthető – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Hozzátette: az új jogszabály egyáltalán nem szorítja háttérbe a természetvédelmi szemléletű erdőgazdálkodást, ugyanakkor megteremti azt a már régóta hiányzó összhangot és egyensúlyt, amire a magyar vidéknek égetően szüksége volt. Az Erdészeti- és a Vadgazdálkodási törvények újjáalkotásával a korábbi egyoldalúságok helyett az erdő, mint nemzetgazdasági érték, az eddigieknél jobban kiaknázható lesz. Enélkül pedig nem képzelhető el a magyar erdőgazdálkodás további fejlődése, a vidéken élő lakosság megtartása, új munkahelyek teremtése, és az erdőkben rejlő gazdasági lehetőségek hatékony kihasználása, azaz az értékteremtő erdőgazdálkodás – tette hozzá a NAK elnöke.

Győrffy Balázs a következő időszak feladatai, kihívásai között említette többek között az Erdőtörvény végrehajtási rendeletének megalkotását, az erdészeti jogcímek lehívásának segítését, a rendezetlen erdőterületek gazdálkodásba vonását, a szakirányítási támogatás visszaállítását, és az örökösödési folyamatok szabályozását. Ezek sikeres megvalósításában a NAK továbbra is számít stratégiai partnere, a MEGOSZ véleményére, javaslataira – hangsúlyozta a NAK elnöke.

A MEGOSZ az idei évben Somogyvári Vilmosnak, a NAK erdő-és vadgazdálkodási szakértőjének ítélte oda a Rimler Pál emlékérmet, illetve mások mellett Győrffy Balázst, a NAK elnökét is MEGOSZ emlékéremmel tüntette ki.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok