Sajtóközlemények

A határon túli országrészek és mind a 19 anyaországi megye elhozta búzáját a Veszprém megyei Nemeshanyba, ahol 2019. augusztus 10-én ünnepélyes keretek között öntötték össze a Kárpát-medence búzáját a Magyarok Kenyeréhez.

A rendezvény szervezői, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) emellett egy másik kiemelkedő sikerről is beszámoltak: a magyarországi gazdák csak a mai napig 406 tonna búzát ajánlották fel jótékony célra, amely minden bizonnyal még növekedhet a program zárásáig (az első évében, 2013-ban tíz tonna gabonát ajánlottak fel a gazdák, tavaly már 605 tonnát.) Köszönhető ez annak, hogy idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdaközösségét bevonva zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogását jelenti.

A NAK és a MAGOSZ által közösen szervezett jótékonysági program hagyományosan az esztergomi búzaszenteléssel kezdődik minden évben – idén ez április 27-én zajlott –, majd Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl is. Üde színfolt a program életében, egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítvány munkáját is dicséri, hogy mostantól a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevontuk az adományozásba. Jelképes lisztadomány indul többek között az USA-ba, Kanadába, Venezuelába, Ausztráliába és Írországba, hogy az ottani testvéreink is megsüthessék a Magyarok Kenyerét. Ezúton is várjuk az újabb magyar közösségek jelentkezését!

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hat éve lett részese e történetnek, amikor 2013-ban csatlakozott a jótékonysági kezdeményezésből összmagyar mozgalommá gazdagodott programhoz. Annál szebb és nemesebb missziót egy szakmai köztestület aligha kívánhat magának, mint amit mi a Magyarok Kenyeréhez kötődő nagyszabású szervezési-lebonyolítási feladatok ellátásával vállaltunk fel; ezt a legnagyobb örömmel tettük és tesszük ma is – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke Nemeshanyban, az összeöntés ünnepén.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szombat délelőtt még Kárpátalján vett részt az ottani magyar gazdák búzagyűjtő ünnepségén, és mint mondta, „felemelő volt átélni, hogy akik a legnagyobb megaláztatást szenvedik el, azok a legnagyobb örömmel adakoznak a leginkább rászorultak számára”. – Köszönöm az adományokat valamennyi anyaországi és határon túli gazdálkodónak! De ez a program nem csak az a jótékonykodásról szól, hanem emellett az alapítványon keresztül támogatjuk a külhoni magyarok szülőföldön való maradását is – jegyezte meg Jakab István.

– A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program méltó módon készíti elő az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, és példaértékű nemzetegyesítő szolgálatot teljesít. Az adományázó és a földet megművelő gazdák áldozatos munkájának köszönhetően befejeződött a búza aratása; mintegy 5 millió tonna búza termett, közel 5,27 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Ez azt is jelenti, hogy bőven lesz a magyaroknak kenyere ebben az esztendőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Az összeöntés ünnepével az adományozás természetesen nem zárult le, a szervezők valamennyi megyében és a határon túl is még augusztus közepéig várják a felajánlásokat a kijelölt búzagyűjtő pontokon. Az adományozók száma 2018-ban 5019 fő volt (ebből 2760 magyarországi, 2259 határon túli gazda). A szervezők ebben az évben ennél is több felajánlóra számítanak.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám