Országos hírek

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek, valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek döntői zajlanak/zajlottak az első Agrár Szakma Sztár Fesztivál nyitónapján. Az esemény egyúttal az agrárszakmákat is népszerűsíti az általános iskolai tanulók körében.


Az első Agár Szakma Sztár Fesztivál hivatalos kezdési időpontja április 15., 10 óra volt, de már jóval előtte zajlottak az előkészületek a bemutatkozó iskolák, a szakmai tanulmányi versenyek helyszínein a Hungexpo B pavilonjában. Például a budapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola cukrásztanulói süteményeket, a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium virágkötő-tanulói különböző csokrokat készíttek elő nagy sürgés-forgás közepette, míg a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai egy komplett élelmiszer-laboratóriumot állítottak fel.

Mire a megnyitó ideje eljött, az ország több megyéjéből is megérkeztek a legfontosabb vendégek, akikért tulajdonképpen a fesztivál megcéloz: a pályaválasztás előtt álló általános iskolai diákok.
– Az Agrár Szakma Sztár Fesztivált kedvcsinálónak is szerveztük. A rendezvényen – a szakmai versenyek döntő szakaszával párhuzamosan – az agrárszakmák bemutatkozása is zajlik. Mind a húsz agrár-szakképesítésből tartanak bemutatókat, továbbá a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy a „foglalkoztató-szigeteken” kipróbálják az egyes szakmákat. Az idelátogató fiatalok láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség – mondta köszöntőjében Győrffy Balázs, a főszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A fesztivál támogatója, az ITM képviseltében Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár tartott köszöntőt, és elmondta, hogy a digitális kompetenciák igénye egyre nagyobb az agráriumban, a gazdaság, a technológia, a munkaerőpiac gyors változása újabb és újabb kihívást jelent.
– A Szakképzés 4.0 stratégia ezekre a kihívásokra akar választ adni, a cél, hogy minél több vállalkozás lépjen be a duális képzés erősítésére az agráriumban is – tette hozzá.

Fontosnak nevezte a piaci igényeknek megfelelő képzést, hozzátéve, hogy a siker csak a tartalom megújításával és a gyakorlati oktatás még erősebb elmélyítésével lehetséges. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is ezt erősítette meg: mindenféle képzést, így az agrár-szakképzést, illetve a felnőttképzést és a felsőoktatást is keresletorientálttá kell tenni, hogy az a gazdaság valódi igényeinek feleljen meg.

Farkas Sándor az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében egy más szemszögből nevezte kiemelkedőnek a fesztivált: ahogy fogalmazott, mivel a mezőgazdaságban nemzedékváltásra van szükség, így a jövő „aranytartaléka”, a mostani ifjúság körében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát.

A virágkötők standját sokan keresték fel

 

Az agrárszakmák szélesebb közönség előtti népszerűsítése amúgy is a NAK megvalósítandó tervei között szerepelt. Mint Győrffy Balázs utalt rá, a korábbi gyakorlat szerint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeket, valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeket egy-egy iskolában tartották, ami jól működött, az oktatók és diákok tudtak róla, készültek rá, de nem léptek ki az intézményi falak mögül, így aztán nem volt az agrárképzés rangjához kellően erős hírértékük és mozgósító erejük. Hogy ez megváltozzon e versenyek fináléit a fesztiválba illesztette a kamara.

A 2018/2019. tanévben az OSZTV keretében kilenc, az SZKTV keretében tizenegy szakképesítésben versenyeztek a tanulók. Ezekre összesen 688 tanuló (OSZTV-kre 385, SZKTV-kre 303) nevezett be. A fesztiválon a húsz szakképesítés közül nyolc döntőjének lebonyolítására kerül sor (OSZTV – élelmiszeripari analitikus technikus; élelmiszeripari technikus; földmérő, földügyi és térinformatikai technikus; parképítő és -fenntartó technikus; SZKTV – édesipari termékgyártó; húsipari termékgyártó, pék; virágkötő és virágkereskedő). A teljessé igénye nélkül néhány vizsgafeladat: az édesipari termékgyártó szakma döntőjében érdekelteknek töltött bonbont kell(ett) készíteniük kétféle formában és legalább kétféle ízben, a péktanulóknak fonott kalácsot és brióst kell(ett) készíteniük, az élelmiszeripari analitikus technikusoknak pedig a páclé nitrát tartalmát kell(ett) meghatározniuk. Hogy ki voltak a legjobbak, a keddi eredményhirdetésen kiderül.

És, hogy kik követhetik őket a pavilont ellepő tanulóseregből, még nem tudni, csak az látszott, hogy a legnagyobb nyüzsgés a mezőgazdasági gépész és a mezőgazdasági technikus, valamint a virágkötő szakmákat bemutató standoknál volt.


(nak.hu/Raffai Ferenc) (fotó: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei