Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatósága az idei évben első alkalommal, pilot jelleggel pályaorientációs hetet szervezett a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium közreműködésével, amely a „Szakmakóstoló” elnevezést kapta.


A NAK által szervezett pályaorientációs hét elnevezése könnyen magyarázható. „Szakma”, mert az egyhetes pályaorientációs program során a részt vevő diákok a gazda és az állattartó szakmunkás szakképesítésekkel ismerkedhettek meg; „kóstoló”, mert az említett szakképesítések munkafolyamataiba, alapvető fogásaiba kóstolhattak bele. A pályaorientációs hét 2018. július 16. és 20. között került megrendezésre.

A programban 5–7. osztályos, pályaválasztás előtt álló diákok vettek részt, akikre egy igazán mozgalmas és interaktív hét várt. Az ismerkedést követően határszemlét tartottak az iskola tangazdaságában, ahol betekintést nyertek a szántóföldi növénytermesztésbe, a kertészettel és állattartással összefüggő munkafolyamatokba. Többek között megtanulták és gyakorolták a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a fogathajtás, a lovaglás sem maradt ki a programból. Betekintést nyertek a termények feldolgozásába, így az almalé és mentaszörp készítésébe, de a nyers zöldségek vákuumozására vonatkozó ismereteket is elsajátították. A gazdálkodók mezőgazdasági erőgépek bemutatásával lehetőséget biztosítottak a látottak valóságban történő kipróbálására. Izgalmas élményt nyújtott a különböző mezőgazdasági termények, élelmiszerek érzékszervi vizsgálatával összekötött felismerési feladat. Hasonlóan izgalmas volt a szabadulószobából való kijutás, amelyhez elengedhetetlen volt a megszerzett tudás felhasználása. Ezen túl lehetőségük nyílt péküzem látogatására, ahol a sütőipar területére nyertek betekintést.

A pályaorientációs hét zárásaként a diákok a megszerzett ismereteiket szüleiknek a „Maradj talpon” vetélkedő keretében mutatatták be. A programban részt vevő diákok véleményének megismerése alapján megerősítést nyert a szervezők számára, hogy az élményalapú ismeretszerzés felkeltette a mezőgazdaság iránti érdeklődésüket. A pilot program eredményességére való tekintettel a kamara a következő évben országos szinten tervezi megszervezni a „szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, amely az agrár-szakképesítések népszerűsítésére törekszik a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében.


(NAKlap, 2018. július-augusztusi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei