Országos hírek

Az ágazatot támogató források elérhetővé tétele mellett a kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat is az utóbbi időszak kiemelt sikerei közé tartozik – többek között erről is beszélt az agrotrend.hu-nak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.


A kamarai szerepről:
– Az élelmiszeripar lobbiereje hagyományosan lényegesen gyengébb, mint a mezőgazdasági termelőké, ezért felmerült, hogy esetleg az ő érdekérvényesítő erejük alkalmazásával tudnánk az élelmiszeripar számára is fontos változásokat elérni. Két ilyen területet említenék meg: az áfacsökkentések, valamint az élelmiszeripar számára juttatandó európai uniós és részben nemzeti támogatások területét. A kamara vezetése viszonylag hamar mindkét területen az élelmiszeripari kérések mellé állt, és együtt dolgoztunk annak érdekében, hogy az ágazat számára is fontos döntések minél előbb megszülessenek. Az áfacsökkentés érdekében tett lépéseket még akkor is sikerként kell kezelnünk, hogyha a kamaránál egy gyorsabb ütemű és szélesebb körű, az élelmiszerek tágabb körére vonatkozó áfacsökkentést láttunk volna szerencsésnek. De legalább elindult egy folyamat, amit szeretnénk fenntartani, és mindent megteszünk a jövőben is annak érdekében, hogy újabb és újabb termékkörök kerüljenek be az alacsonyabb áfakategóriába. Ilyen volt egyébként még a támogatások kérdése is. (…)

–  Több alkalommal is elhangzott, hogy „csak 300 milliárd, az kevés”. Igen, csakhogy ez pont 230 milliárd forinttal több, mint amit az előző hétéves EU támogatási ciklusban kapott az élelmiszeripar. Nyilván mindig lehetne több, és küzdenünk is kell majd érte, de önmagában nagy eredménynek tartom, hogy sikerült elérni, hogy a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások érdemi fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Nagy kérdés, hogy ezzel miként tudnak élni a kedvezményezett vállalkozások. A nagyvállalkozásoknál is láthatóak már pozitív jelek, mivel a kormányzat nemzeti forrásból több nagy beruházáshoz nyújtott érdemi szubvenciót. (…)

–  Az alapvető és napi piaci ismeretek, információk, a hozzáférhető nyilvános piaci prognózisok eljuttatása olyan terület, amit még tovább szeretnénk erősíteni. A konkrét nemzetközi gyakorlati tapasztalatokhoz való hozzájutás segítése is elengedhetetlen. A tej- és húskészítmény területén már szerveztünk nemzetközi gyakorlati szakmai terepmunkát. Kapcsolatban állunk spanyol és francia intézményekkel, több tagunk is részt vett már gyártási és technológiai ismeretek bővítésére vonatkozó továbbképzéseken. Ezt mindenképpen bővítenénk, hogy minél több területen, minél több tagunknak lehetősége legyen arra, hogy a legkorszerűbb ismereteket közvetlenül a gyakorlatban is megszerezhessék. A nemzetközi kiállításokon való részvétel is kiváló alkalom a legfrissebb technológiák megismerésére. (…)

Az ágazat jövőjéről:
– Vannak olyan termékek, amelyeket nemzetközileg versenyképesen csak nagyban lehet csinálni, ehhez nagyüzemek kellenek, és ez az, amire elég nehezen lehetett az elmúlt időszakban rávezetni a szakmapolitika irányítóit. A magyar élelmiszeripart csak a mikro- és a kicsi, manufakturális vállalkozások hátán nem lehet előre lendíteni. Nagyon fontosak, jó, hogy vannak, réspiacokat szolgálnak ki, de a magyar élelmiszeripar tevékenységének 80 százalékát a közepes és nagyüzemek adják, és ennek megfelelő figyelmet kellene rájuk fordítani.

A teljes interjú itt olvasható.


(forrás: agrotrend.hu)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám