Országos hírek

Több probléma is feszíti a hazai mezőgazdaságot, így például a sertés-, a tej- és az almapiac telítettsége, a fagyos időszak. Jó hír viszont, hogy várhatóan egy héttel kitolódik az egységes kérelmek beadásának határideje.


Az agráriumot jelenleg erősen foglalkoztató ügyekről számolt be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) elnöke május 3-i sajtótájékoztatóján. Ezek közül is a legaktuálisabb az egységes kérelmek beadása. A jogszabályi rendelkezés szerint eredetileg szankciómentesen május 17-ig lehetett volna beadni a kérelmeket. Ám arra tekintettel, hogy az elmúlt évhez képest öt nappal később nyílt meg a lehetőség az egységes kérelmek benyújtására szolgáló felületen a kérelmek beadására, és amiatt, hogy az állattartók többsége április 21-ig nem tudta benyújtani kérelmét, várhatóan május 23-ára tolják ki a beadási határidőt. A sok tízezer gazdának segítő változást a kamara is üdvözli.
Mint a NAK elnöke elmondta, május elseje éjfélig 62 ezren küldték el egységes kérelmüket – ebből 52 ezret a kamarai falugazdászok közreműködésével –, az igények összességében 730 ezer hektár területet érintenek. Tavaly 132 ezer egységes kérelmet adtak be a falugazdászok, idén május 17-ig viszont előreláthatóan csak legfeljebb 120 ezerre lett volna lehetőség, így Győrffy Balázs szerint nagy szükség volt a határidő meghosszabbítására.
Az elnök ehhez kapcsolódóan felhívta azok figyelmét, akik még nem adták be a kérelmeiket, hogy mihamarabb tegyék meg, vegyék fel a kapcsolatot a falugazdászokkal, vagy akár a szaktanácsadók segítségét is kérhetik, ez azonban nem ingyenes. Győrffy Balázs megemlítette, hogy a kamara által indított ingyenes gazdálkodásinapló-szolgáltatás keretében az egységes kérelmekben szereplő adatok automatikusan feltölthetők a naplóba. Ezt a szolgáltatást eddig ezer gazda vette igénybe, a kamara a visszajelzések alapján folyamatosan „finomhangolja” a rendszert.


Fagyás után


Az egységes kérelemhez kapcsolódó információ az is, hogy egy jogszabály-módosítási tervezet szerint a fagykár-kompenzációs igény benyújtása igazodhat a kérelem beadási határidejéhez. Mint Győrffy Balázs elmondta, a kamarához is eljutott véleményezésre ez a javaslat, és a NAK támogatja, egyetért vele. Vagyis amennyiben hatályosul ez a rendelkezés, a kérelem beadási határideje után további öt napig lehetne jelenteni a veszteségeket.
Most is van mit jelenteniük a gazdálkodóknak, erre egyébként az észleléstől számított 15 napon belül van lehetőség. Az elnök megjegyezte, április második felében komoly károkat okozott a fagy – május végén lesznek a kamarának pontos adatai erről –, leginkább a zöldség-gyümölcs ágazat, a szőlőültetvények és a kukorica-vetések „szenvedtek”. Az állami kárenyhítési alapban lévő 24 milliárd forint Győrffy Balázs szerint „el tudja látni a célját”, a NAK falugazdászai pedig soron kívül segítenek a gazdáknak a kárigények eljuttatásában.


Elviselhetetlen mennyiség


Más szektorban viszont a piaci nehézségek miatt aggódnak a gazdák. A változatlanul érvényben lévő uniós orosz-embargó révén rengeteg élelmiszer ragadt be a közösség országaiban, így alacsony, dömpingáron kerülnek ezek hazánk és a többi EU-ország üzleteibe.
Ez több árut is érint, leginkább a sertéseket. A kilónkénti átlag felvásárlási ár jelenleg 260 és 310 forint között mozog, az agrárgazdasági kamara vezetője szerint ez nagyjából 100 forinttal az önköltségi ár alatt van. Úgy vélte, az árakra az embargó mellett az is hatást gyakorol, hogy az év elején uniós támogatással betárolt sertéshúsok szintén kikerültek a piacra.
„Szenved” a tejipar is: Győrffy Balázs elmondása szerint 70 forint alá csökkent a literenkénti felvásárlási ár, ám tudomására jutott, hogy egyes helyeken már 50 forintot is „kínáltak” a termelőknek, viszont az önköltségi ár Magyarországon körülbelül 100 forint.

– A kapacitások és a technológia viszonylag versenyképes termelést tesz lehetővé, európai és hazai szinten is kimagaslóan jó támogatottságot tudott elérni a magyar tejágazat, ennek ellenére ekkora a probléma – jegyezte meg a NAK elnöke. – Nagyon sokan a tevékenység felhagyásán gondolkodnak, ezért üdvözlünk minden olyan kormányzati lépést, amelyek a piaci anomáliák kiszűrését célozzák.

Győrffy hangsúlyozta: az áfacsökkentést, a tejimport-ellenőrzést üdvözli a kamara, ugyanakkor a fogyasztókon is sok múlik – ha a tejfogyasztás az európai középszintet elérné, akkor komoly felvásárlóerőt lehetne generálni. Ugyancsak jó kormányzati döntésnek nevezte a NAK elnöke, hogy – a kamara közbejárásának is köszönhetően – a közepes élelmiszeripari vállalkozások a GINOP-on belül egy százmilliárdos keretre pályázhatnak. A nagyvállalatok számára ugyanakkor még nincs ilyen lehetőség, de dolgoznak a probléma megoldásán.
Az almapiac helyzete hasonlóan kedvezőtlen, mint a tejé vagy a húsé. A kamara keresi a minden piaci szereplő számára megnyugtató megoldásokat a problémára. Nem segíti a magyar gyümölcs térnyerését idehaza, hogy a szintén az orosz embargó miatt beragadt olcsó lengyel alma is a magyarországi boltokban jelenik meg. Győrffy Balázs egy érdekes információt is megosztott: a hozzá eljutott, nem megerősített hírek szerint feltételezhető, hogy ezeket a lengyel almákat EU-s hozzájárulással egyszer már papíron „kivonták a forgalomból”…


Öntözni muszáj


A zöldség- és gyümölcstermesztés lételeme a víz, az öntözés, viszont a hazai mezőgazdaság „vízproblémákkal” küszködik – példának okáért a mezőgazdasági termőterületek mindössze 2 százalékát öntözik, szemben a 9 százalékos uniós átlaggal. A magyarországi helyzet javítása érdekében a NAK egyeztetést kezdeményezett a vízügyben érintett minisztériumokkal (földművelésügyi és belügyi tárca, valamint a Miniszterelnökség), a kamara nyolc témakört helyezett a megbeszélés középpontjába. Ezeket a következő időszakban szakértői csoportokban vitatják meg, majd az esetleges megoldási javaslatokat a minisztériumokkal egy újabb egyeztetési körben tekintik át.
A kamara elnöke egy rövid nemzetközi kitekintést is adott. Megfogalmazása szerint az EU és az Egyesült Államok között zajló, a szabadkereskedelmi egyezményre (TTIP) vonatkozó tárgyalások jelenleg ismert részeredményei kedvezőtlenül hathatnak a magyar mezőgazdaságra is. Továbbá ezen „túlmutató következményei lehetnek” a hasonló témakörben, az EU és a dél-amerikai államok gazdasági közössége, a Mercosur közötti folyó tárgyalások kimenetelének is.


(NAK) (fotó. Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám