Nemzetközi hírek

Sikeres konferenciát tartott az elmúlt hétvégén a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) Kolozsváron, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen. A tanácskozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatta.


Az RMGE több mint húsz éve szervez év végi agrárgazdasági konferenciát, melyet múlt évtől a kolozsvári egyetem didaktikai gyümölcsöskertjének megalapítója emlékére „Veress István” emlékkonferenciának neveznek. Mivel az elmúlt században az erdélyi magyar mezőgazdasági szakemberek aktívan jelen voltak Románia agrárszektorában, fajtákat hoztak létre, kutattak, tanítottak, könyveket, szakmai cikkeket írtak, tanfolyamokat szerveztek és teljesítették a foglalkozásukból eredően rájuk bízott feladatokat a téeszekben vagy állami gazdaságokban.

A román centenárium éve jó alkalomnak számított bemutatni ennek az alkotómunkának egy részét, felhívni a figyelmet azokra az emberekre, akik többnyire magyarul tanultak és románul tanítottak, anyanyelvükön fejlődtek szaktekintélyekké, de román és a nemzetközi érdemeket is szereztek a mezőgazdaság és hozzá kapcsolódó ágazatok területén. Ezért a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete úgy döntött, hogy az idei „Veress István” emlékkonferencia témájaként a „Magyar szakemberek hozzájárulása a román mezőgazdaság fejlődéséhez” alcímet választja. (Ez a konferencia része volt az RMDSZ által kezdeményezett 100 év Romániában – 1000 év Erdélyben című programsorozatnak, és célja bemutatni azokat az értékeket, amelyekkel az erdélyi magyarok gazdagították Romániai kulturális, társadalmi, gazdasági életét.)

A kolozsvári agrártudományi egyetemre Erdély majdnem minden megyéjéből mintegy száz szakember, gyakorló termelő, gazda, tanár érkezett. Kiss Károly bevezető előadása után Dr. Bartók Katalin Nyárádi Erazmus Gyula életét és munkásságát mutatta be, Dr. T. Veress Éva Csávossy Györgyöt, Nagy Endrét, Palocsay Rudolfot és édesapját, Veress Istvánt mutatta be, Farkas Zoltán Nagy Miklós, Pap István, Páter Béla és Szász Pál szakmai és szervező munkáit méltatta, míg Szabó Zsolt Kós Károly mezőgazdasági tevékenységről értekezett.

– Ezeknek a szakembereknek a bemutatása csak töredéke annak a felbecsülhetetlen munkának, amit a sok száz erdélyi magyar szakember végzett és értékként maga után hagyott. Néhány órás konferencián csak ízelítőt nyújthattunk abból a kitartásból, a szakma és népük iránt érzett hűségből, amit az agráriumban dolgozók tettek: az idők nehézre fordulásával, nem vonultak vissza, nem váltottak szakmát, nem külföldre vitték szellemi értékeiket. Mai is példaértékű munkájuk hasznos kincse, nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem Romániának, a világnak – mondta Sebestyén Csaba RMGE-elnök. – De, ha erről a témáról beszélünk, nem hagyhatjuk szó nélkül a Románia Magyar Gazdák Egyesületét, amely a két háború ellenére egészen az 1947-es erőszakos beszüntetéséig szervezte és szolgálta az erdélyi gazdatársadalmat. 1990-ben, amint a civil szervezkedés ismét lehetségessé vált, újjászerveződött és végzi tovább a nagy elődök elkezdett, de be nem fejezett munkáját. És nem feledkezhetünk meg az egyesület lapjáról, az Erdélyi Gazdáról, amelyet az RMGE-vel együtt kényszerszünetre köteleztek. Ez huszonöt éve, 1993-ban újraindult, hónapról-hónapra tanítja az erdélyi gazdát jobban, a mai körülményeknek megfelelően gazdálkodni, jövedelmezően termelni. És még hordoz valamit ez a két intézmény, az RMGE és az Erdélyi Gazda: azt a mezőgazdasági magyar nyelvezetet, amely nélkül sem nemzetünk, sem nyelvünk nem lenne teljes.


(forrás és kép: RMGE)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám