Nemzetközi hírek

A Szlovák Agrár és Élelmiszeripari Kamara meghívására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) delegációja részt vett az OECD szakosított programjából finanszírozott, 2018. október 17-18-án Pozsonyban megtartott, „Kockázatértékelési és kockázatkezelési eszközök az agrár- és élelmiszer-szektorban” című konferencián.


A rendezvényen a közös agrárpolitika (KAP) keretei között az egyes tagállamokban kiépült kockázatkezelési és biztosítási rendszerek bemutatása és a tapasztalatok összegzése mellett kitekintésre nyílt lehetőség többek között az Ausztráliában és az Egyesült Államokban alkalmazott modellekre is.

Az európai szintű döntéshozatal meghatározó szereplői közül felszólalt Pekka Pesonen, az európai agrár-érdekképviselet, a COPA/COGECA főtitkára, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan, továbbá a visegrádi országok szaktárcáinak képviselői, köztük Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt előadásában vázolta a jelenleg 3 pilléres magyar rendszert (kárenyhítés, biztosítási díjtámogatás, a NAK közreműködésével kiépített jégkármérséklő-rendszer), valamint beszélt a további, jövedelemstabilizációs eszközt, öntözést, technológiai innovációkat érintő hazai tervekről, illetve a KAP 2020 utáni reformjának a kockázatkezelést érintő részeiről, az azokkal összefüggő magyar álláspontról.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a természeti, termelési, piaci és egyéb kockázatok hatékony európai kezelése érdekében elengedhetetlen a gyorsabb reagálásra, az eszközök rugalmasabb alkalmazására, szükség szerinti bővítésére és megerősítésére építő uniós keretrendszer megvalósítása.


(nak.hu)
 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei