Georgiai (grúz) mezőgazdasági delegáció ismerkedik a napokban a magyarországi agráriummal. Ennek részeként a Nemzeti Agárgazdasági Kamara is bemutatta tevékenységét.
Egyhetes szakmai tanulmányútra látogatott hazánkba egy magas rangú georgiai (grúz) delegáció, élén a helyettes mezőgazdasági miniszterrel, Revaz Asatianival. A delegáció a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület meghívására érkezett Budapestre, hogy hazai mezőgazdasági jó példákról szerezzenek ismereteket, például az élelmezésbiztonság terén. Ennek keretében élelmiszerbiztonsági laboratóriumokat, illetve zöldség- és gyümölcstermelőket, vidéki piacokat látogatnak.
A mezőgazdasági szakemberek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) budapesti regionális képviselői mellett magyar döntéshozókkal találkoznak. A csütörtöki megbeszélésen főleg az élelmezésbiztonságról és az élelmiszerpazarlásról kaptak információt.
– Miközben minden erőforrás, melyet az el nem fogyasztott élelmiszer előállításához használtak, pocsékba megy és tovább rontja a talaj- és vízkészletek állapotát, hozzájárulva a globális felmelegedéshez és a klímaváltozáshoz – figyelmeztetett a FAO agrárközgazdásza, Hradszky Zoltán.
A szakember szerint térségünk fejlett országaiban az élelmiszerek bőséges és alacsony árú elérhetősége az egyik fő oka a pazarlásnak. A spektrum másik végén a mezőgazdasági és élelmiszertermelők a nem megfelelő vagy épp idejétmúlt infrastruktúra és technológia révén járulnak hozzá akaratlanul is a problémához. Gyakran a jó csomagolás sem megoldható, ahogy a hűtött tárolókapacitások is hiányozhatnak. Hasonló a helyzet Georgiában (Grúziában) is, ahol a betakarítás utáni és a feldolgozást is magába foglaló szakaszban lenne leginkább szükség változásra.
A megbeszélésen Rezneki Rita, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője tartott előadást a NAK-ról, a falugazdász-hálózatról, a szaktanácsadásról. A vendégdelegáció részéről igen nagy érdeklődés mutatkozott a kamara iránt, így kérésükre pénteken Bugyi községben megtekintik az ottani falugazdászok munkáját.
(FAO/nak.hu)