„Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis és közepes vállalkozásoknak” címmel élelmiszeripari fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei szervezete Győrben.
A 2019. május 8-án megrendezésre került konferencián a szervezők célul tűzték ki az élelmiszer-feldolgozók tájékoztatását az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-biztonság kérdéseiről, az üzemi ellenőrzések tapasztalatairól, az önellenőrzési rendszernek köszönhető piacbővítési lehetőségekről és a NAK hazai élelmiszeriparban betöltött szerepéről.
A rendezvényt Dr. Bódi Csaba, a NAK élelmiszeriparért felelős megyei alelnöke nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte, hogy a fogyasztók biztonsága az élelmiszeripar egyik alappillére. Ezért is fontos, hogy a megtanultakat újra és újra átismételjük és tudásunkat e területen is folyamatosan bővítsük. Ennek jegyében került megrendezésre ez a konferencia. Az első előadást Dr. Szigeti Tamás, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója tartotta, melyben ismertette azokat a folyamatokat és szabályozásokat, melyek az élelmiszer-higiénia és gyártástechnológia területén a fogyasztók biztonságát szolgálják. Szó esett többek között a HACCP folyamat-szemléletről, a globális élelmiszer-kereskedelem kihívásairól, a hűtőlánc fontosságáról, a mikroorganizmusok és mikrobák szaporodásának folyamatáról illetve azok gátlásának fontosságáról, a személyi és üzemi higiéniáról.
A második napirendi pontunkat – az üzemi ellenőrzések tapasztalatai – Szabóné Dr. Ilenčik Erika, a a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának vezetője fejtette ki. Az üzemi ellenőrzések tapasztalatain, a jellemzőbb hiányosságok ismertetésén, az önellenőrzési terveken túl beszédében kitért arra, hogy a mai ellenőrzési rendszerek egy folyamatszemléletű, megelőzésre és a kockázatok elemzésére és súlyozására alapuló rendszerek, melyek mindig a teljes ellátási folyamatot, láncszemlélettel vizsgálják.
A harmadik felszólalónk Dr. Bódi Csaba, a HIPP Kft. ügyvezető igazgatója, a NAK élelmiszeriparért felelős megyei alelnöke volt, aki az „Üvegbe zárt minőség” címmel a bébiétel gyártásánál alkalmazandó élelmiszer-biztonságról beszélt. A babák szervezete rendkívül érzékeny, ezért a fogyasztásukra szánt ételek biztonsága kiemelt feladat és felelősség. A cégtörténet ismertetésén túl szólt a bionyersanyagok felhasználási arányáról, a termeltetés-beszerzés-beérkezési vizsgálatok hármasáról, a teljes körű laborvizsgálatokról, a gyártás során – gyártás közbeni ellenőrzésekről. Ezek mind szükségesek voltak ahhoz, hogy megszerezzék a legmagasabb szintű tanúsítási rendszereket, és elnyerjék a fogyasztók bizalmát világszerte. Az alelnök kiemelte, hogy a legtöbb bioalapanyagot, amit a gyártás során felhasználnak, Magyarországon állítják elő. Külön sikertörténetként értékelte a magyar szürkemarha történetét, amit a nemzeti parkokban korábban pusztán génmegőrzés céljából tartottak, munkájuknak köszönhetően azonban napjainkban az egyik legfontosabb bébiétel alapanyagként tarthatunk számon. Utolsó előadóként Kiss Csilla, a NAK megyei igazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a hazai élelmiszeriparban betöltött szerepéről tartott előadást.
(nak.hu)