Megyei hírek

A Homokhátság tanyái, agrár- és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása című kiállítás ünnepélyes megnyitójára került sor január 17-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kecskeméti megyei székhelyén. A megnyitó tanácskozással és előadásokkal kezdődött, majd hungarikumfalatokkal és a tárlat megtekintésével fejeződött be.


A Kamra-túra Egyesület a nagy múltú gazda hálózatra épülve hat évvel ezelőtt jött létre, fő feladata a tanyán élő gazdálkodók támogatása, a kistermelői élelmiszertermelés elősegítése, a tanyák fejlesztése. Fontos küldetésnek tartják, hogy a helyi társadalom és a tágabb közösségek elismerjék a tanyák értékteremtő munkáját. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Homokhátság meghatározza a megye életét minden tekintetben.
– Az időjárás és a körülmények itt a legszélsőségesebbek, Bács-Kiskun megyében. A tavaszi fagy, a nyári nagy kánikula, a napsütéses órák száma itt a legmagasabb, a csapadék mennyisége viszont itt a legalacsonyabb. Emiatt sokkal edzettebbek az itteni emberek és sokkal színesebb értékeink vannak. Ezek a minőségi termékeket, melyeket a térségben előállítunk, évről-évre értékesebbek lesznek. Ahogyan iparosodunk, úgy találnak vissza a kézműves termékekhez az emberek – hangsúlyozta Rideg László.

A tanya nem csak szociális, gazdasági funkciót, hanem társadalmi, környezeti és kulturális szerepet is betölt. Legtöbbet a tanyás gazdák tehetnek annak érdekében, hogy megismerjék tevékenységüket. Mégpedig úgy, hogy részt vesznek a helyi közösségek életében, szerepet vállalnak együttműködések kialakításában.

A vándorkiállítás első állomása az agrárkamara kamara aulája, ahol április 30-ig tekinthető meg az installáció.


(forrás:hiros.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei