Megyei hírek

Márciusban még két hét lemaradásban van a mezőgazdaság, illetve a növények fejlődése, azonban mára nagyot változott a helyzet: csaknem két héttel korábban indulhatnak a kombájnok Baranyában.


Mint Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, ahhoz képest, hogy március végén még hó volt, a mezőgazdaság is lemaradásban volt, most két héttel előrébb tartanak a szokásoshoz képest. Az elmúlt hetek viharos időjárása csak ott okozott problémát, ahol legalább negyven-hatvan milliméter csapadék hullott rövid idő alatt, ezeken a területeken döntette el a gabonát. Ugyanakkor ezek a szupercellák általában csak kis kiterjedésű részeket érintettek, míg néhány kilométerrel távolabb már alig volt érzékelhető az eső hatása.

Tapasztalataik szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek a megdöntött gabonánál. Mindössze a betakarításnál kell majd a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani a növényekre és a munkára, a helyei adottságoktól függően lehet, hogy csak egy irányból tudnak majd aratni, de ez legfeljebb időveszteséget jelent.
– Általában minden évben, Péter-Pál napján, pontosan június 29-én kezdődött meg a gabona betakarítása, azonban az idén ettől mindenképpen korábban kell megkezdenünk a betakarítást. A nagy melegnek köszönhetően – általában 30 Celsius fok felett – felgyorsul a gabona érési folyamata. Szerbiában például már május utolsó napjaiban megkezdődött az őszi árpa aratása, az időjárás függvényében pedig akár egy hét múlva nálunk is beállhatnak majd a kombájnok a táblákba.

A szakember szerint – aki maga is gazdálkodó –, terméseredményekről egyelőre korai beszélni, csak találgatni lehetne, viszont ahogy elkezdődik az aratás, akkor már lesznek konkrét számok is. Szerbiában az őszi árpa az első vágások alapján öt tonna körüli eredményt mutat, ez egy közepes teljesítménynek felel meg, azonban Baranyában ettől többet szeretnének elérni a gazdák.
– Az időjárás hatását minden vegetációnál érezhetjük, igaz ez a gyümölcsökre is, a cseresznye és a meggy is korábban beérett, ezeknél a termékeknél pedig a fagykár sem érezteti hatását, a termés mennyiségre nem marad el az elmúlt évek átlagától. Ugyanakkor a kajszi és az őszibarack esetében a fagykár több kisebb területen is terméskiesést okozott. Egyelőre a napraforgó és a kukorica tűnik valóban ígéretesnek ebben az esztendőben, a márciusi esők jól jöttek a növényeknek, most a gomba és a rovarok elleni védekezés az aktuális feladat.

Fontos a gépek felkészítése a nyári munkákra, nagy bajt tud előidézni, ha időhiány miatt elmarad a gépszemle. A nyári betakarítási munkák, nem csak az embereknek jelentenek komoly igénybevételt, hanem a gépeknek is. Ezért fontos a munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra, illetve a tarló- és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete. A járművek alkalmasságáról a gépszemle során kell meggyőződni. Ennek tervezett időpontját az ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén tíz nappal előbb, írásban kell az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségre bejelenteni. A szemléről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni.

A kalászos termény betakarítási munkáiban csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő, tűzoltókészülékkel ellátott erő- és munkagépek vehetnek részt. Ehhez hozzátartozik az akkumulátorok megfelelő védőburkolása, a kipufogó és a szikratörő éghető anyagoktól való megtisztítása, legalább naponta egyszer.


(bama.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok