Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumot indított, amelynek keretein belül a megyei jogú városokban egy általános és egy középiskola diákjai hallhatnak előadást az egészséges életmódról és a mezőgazdaság sokszínűségéről. Ezúttal a salgótarjáni diákoknak szólt az előadás.


Fontos, hogy naponta ötször étkezzünk. Sajnos még ma is jellemző, hogy míg az iskoláskorúak valóban ötször étkeznek, az idősebb korosztály csak kétszer-háromszor. Különösen fontos, hogy étkezzünk minél változatosabban, azaz fogyasszunk különböző állati és növényi eredetű élelmiszereket. De legalább ilyen fontos az is, hogy minél gyakrabban, minél több gomba kerüljön az asztalunkra. Az Egészségügyi Világ­szervezet (WHO) ajánlása szerint egy-egy felnőttnek naponta legalább mintegy 400 gramm gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyest kell fogyasztania, s így jelentősen csökkenthetők a szívbetegségek, illetve a stroke kockázata is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Itthonról Otthonra” nevű programja szerves részét képezi annak a törekvésnek, hogy egész évben tanító, ismeretterjesztő jelleggel látásmódformáló információkat juttassanak el közérthetően a gyermek és felnőtt fogyasztókhoz egyaránt.

A Madách Imre Gimnáziumban Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője április 12-én egy rendhagyó óra keretein belül hívta fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Kitért arra is, hogy milyen fontos a magyar – főként a helyi – termékek fogyasztása. Ebben a Nógrád megyei gazdák is segítségére voltak, akik saját termékeiket küldték el a tanulóknak kóstolásra.

Volt minden, ami szem-szájnak ingere: különböző sajtok, lekvárok, szörpök, pékáruk, és persze a kiváló minőségű magyar méz sem maradhatott le az étlapról. „Itthonról otthonra”. Ez az előadássorozat jelszava, amelynek lényege, hogy a magyar családok megismerkedjenek a mezőgazdasággal, és tisztában legyenek azzal, mi az, ami otthon az asztalra kerül, honnan származik, és kik termelik meg.

Az elnökségi szóvivő az egészséges táplálkozás fontos lépéseivel kezdte előadását, kezdve a nap legfontosabb étkezésétől, a reggelitől egészen a zöldség és a gyümölcs fogyasztásának jelentőségéig. Kitért a helyi gazdaságok működésének a szabályozására, amely rendkívül szigorú előírásokat fogalmaz meg a vásárlók védelmében.
– Sokaknak túlszabályozottnak tűnhet a termelés, de mindez a fogyasztók érdeke. Fontos a címkézési rendszer, amelynek köszönhetően a nevüket adják saját készítményükhöz, biztosítva ezzel annak nyomon követhetőségét – mondta Süle Katalin. Hozzátette: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretné, ha programja által a gyermekek pozitív képet kapnának a helyi gazdaságokról, és általuk a szülőkhöz is eljutnának ezek az információk.


(forrás: nool.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei