Megyei hírek

Baranyai finomságokat kóstolhattak a diákok 2017. december 13-án Pécsett, ahol előadások révén is igyekeztek megismertetni a gyerekeket az egészséges táplálkozás és a kiváló hazai zöldség-gyümölcs fogyasztásának fontosságával.


Megtelt az Apáczai Nevelési Központ színházterme szerdán délben az ottani iskola diákjaival, pedig nem szórakoztató műsorra hívták őket. A gyerekeknek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői tartottak előadásokat és bemutatót, hogy tudatosítsák bennük, milyen értékekkel járulhat hozzá a közvetlen környezetük az egészségükhöz.

Az egészséges táplálkozás és abban a minőségi hazai élelmiszer, főleg a helyi zöldség és gyümölcs szerepe volt a tájékoztató középpontjában. Amellett, hogy Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője élvezetes prezentációban mutatta be, mi minden terem és fogyasztható a gyerekek számára, meglepő pillanatok is előfordultak. Az ifjú hallgatóság többsége felhördült például, amikor az előadó a magyar nyúlhúst ajánlotta mint biztosan vegyszermentes, egészséges fehérjeforrást. A jelek szerint a diákok inkább simogatni valóként tekintenek a nyuszikra, de talán formálódik a világképük.

A formáláson igyekezett Rittlinger József is, a NAK baranyai elnöke, aki kevesebb szóval és több élménnyel hatott a diákokra: az egész megyéből hívtak ugyanis termelőket, hogy kóstolót adjanak a legfinomabb zöldségek, gyümölcsök gazdag kínálatából. A Danicpusztáról hozott almákból mindenki felkapott legalább egyet, a kétújfalusi sütőtök is szépen fogyott. Hoztak még hagymát, répát és retket Pécsről, savanyúkáposztát Beremendről, a mézet Szentlőrinc méhészei ajánlották fel, de akadt must is Villányból, zöldség- és gyümölcslevek a Mecsekerdőtől, mézeskalács Bólyból és számos házi lekvár. Nyilván az édes falatok vitték a prímet, a puszedlik például villámgyorsan tűntek el a diákok soraiban, de reményt keltő találkozások is születtek. Többen elismerően bólogattak például a zelleres zöldséglére, vagy a céklával dúsított almára.

Egy ilyen találkozás persze nem teszi azonnal a helyi zöldségekért és kistermelői gyümölcsökért piacra járó hívőkké a diákokat, de elindulhatott a változás, az biztos, hogy már több diáknak számít ezentúl, mi kerül a tányérra otthon, vagy mit választanak a büfében.
– A helyi mézeket már saját jelölés azonosítja be, hogy Baranyából származnak, ezt a rendszert a jövőben minden terményre ki kívánják terjeszteni – árulta el a rendezvényen Rittlinger József. A fogyasztók így könnyen meggyőződhetnek arról, hogy itteni munkalehetőségeket jelentő árut vesznek.


(bama.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok