Megyei hírek

2017. október 4-én, szerdán délután szakmai fórumot tartott Orosházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete. Egy nappal később pedig búzanemesítőknek állítottak emléket.


Az országban harmadikként Orosházán nyit területi szolgáltató központot pár hónapon belül a gazdák számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Jelenleg a megfelelő ingatlant keressük – jelentette be szerdán este az orosházi polgármesteri hivatalban megtartott szakmai fórumon Kulcsár László, a kamara megyei elnöke. Mint mondta, a központban egy helyen megkapnak minden információt, segítséget a gazdák, a támogatás kitöltéstől a növényvédelemig a képzett szaktanácsadóktól.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes hozzátette, felgyorsultak az agráriumban is a folyamatok, az információ pénz, aki kevés információval rendelkezik, nem tud kellően versenyképes lenni. A kamara kezdeményezése dicsérendő, hiszen ezzel is közelebb viszi a gazdákhoz a szaktanácsadást.

A fórumon a miniszterhelyettes az agrárium szereplői előtt álló kihívásokról is beszélt. Elmondta, 2050-ig 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világban úgy, hogy 30 százalékkal csökken a termőföld, 40 százalékkal a vízkészlet. 2025-ig 40 százalékkal nő meg a fehérjeigény.
– Egyelőre még keressük a megoldásokat, de az biztos, hogy nagy szerepe lesz a precíziós gazdálkodásnak, a talaj tápanyagtartalma megőrzésének, pótlásának, a vetőmag-nemesítésnek, az új növényvédelmi eljárásoknak, összességében a kutatási eredmények hasznosításának – emelte ki Nagy István.

Kulcsár László a kamarai ciklus végéhez közeledve az eredményeket ismertette. Ezek közül néhány érzékletes szám: 2016-ban országosan 257 ezer új, kártyaalapú őstermelői igazolványt adtak ki, évente közel 200 jogszabály véleményezésében vettek részt, idén augusztus 31-éig a földbizottságaik a megyében 1669 földadásvételnél működtek közre állásfoglalásaikkal. Az elnök kitért arra, 43 falugazdász segíti a megyében a gazdákat, minden településen elérhetők. Országosan Békés megye a jóval nagyobb Bács-Kiskun után második a benyújtott egységes kérelmek számában. A közeljövő nagyon fontos lépésének nevezte a jégkár-mérséklő rendszer kiépítését, melyet a kamara alakít ki, és üzemeltet majd jövő év május 1-jétől. Ahogy az elnök fogalmazott, 1 Ft költséghez 33 Ft megmentett érték társul. Ez Orosházán és Dél-Békésben kiemelt jelentőségű, hiszen itt a legtöbb jégkár.

Takács Árpád, Békés megye kormánymegbízottja hangsúlyozta, Békésben a legfontosabb terület az agrárium, és hogy ez tovább fejlődjön, a kormányhivatal, valamint a hozzá tartozó hivatali egységek mindent megtesznek. Kiemelte, a hatékony ügyintézést tartják szem előtt. Erre jó példa volt, hogy a megyében 15 ezer egységes kérelmet nyújtottak be, és a gazdák határidőre, pontosan megkapták a támogatást.

 


Búzanemesítőknek állítottak emléket Orosházán

Új szoborcsoportot avattak fel Orosházán október 5-én, melyen Kulcsár László is köszöntőt mondott. A nagy búzanemesítők előtt tisztelegve Mokry Sámuel, Baross László és Székács Elemér bronz hasonmása kapott helyet a Szabadság téren. Míg Mokry Sámuel a szárazságnak jobban ellenálló, jól bokrosodó és nagy kalászt fejlesztő búzát kísérletezett ki, addig Baross László a Manitoba búzát vitte tökélyre azzal, hogy megalapozta annak fagyállóságát. A Székács-féle nemesített búzafajták pedig, rozsdaellenálló képességükkel tűntek ki a többi kalászos közül.
Nagy István elmondta, a búzanemesítés napjainkban is a hazai mezőgazdasági kutatás legversenyképesebb területe, a termesztés nagy százaléka napjainkban is magyar fajtára alapul, köszönhetően annak, hogy a hazai nemesítők fel tudják venni a versenyt a külföldiekkel. Hozzátette, Magyarország búzavetés területe a világ búzatermő területének mindössze fél százaléka, melyen a világtermés 1,2 százalékát termeljük.
(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok