Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Igazgatósága „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet tart 20 felsőtagozatos diák számára az AASZC Bartha János Kertészeti Technikum bevonásával.


A kertésztechnikus szakma került fókuszba, az első napon a parképítés volt a téma. A köszöntést követően kiscsoportokat alakítottak ki, a 20 főt hat csoportba osztották, majd balesetvédelmi és járványügyi előadást tartott a programvezető tanár. A parképítéshez szükséges alap biztosítása érdekében az iskola parkjában fás és lágyszárú növények bemutatásával kezdődött a szakmai program. A bemutatás mellett a tanulók testközelből ismerkedtek a növények részeivel, megfoghatták, megismerték az egyes növényeket. Ezt követően minden kiscsoport kapott egy-egy tabletet, amely segítségével faértékelést végeztek. Megmérték a fákat, majd egy alkalmazás segítségével elvégezték az értékelést.

A szünet után az iskola számítástechnikai termében a CAD programmal ismerkedtek, illetve rövid, parképítéshez kapcsolódó részfeladatokat végeztek. Majd egy közeli parkban megismerkedtek egy új park tagolásával, felépítésével, és szintező műszerrel szintezési feladatot végeztek. Ezt követően az iskola gyakorlókertjében térkőrakást tanultak, elkészítették az alapját, illetve a térkő lerakását gyakorolták. Magaságyást készítettek előre gyártott elemekből.

A második napon a virágkötés volt a téma. A gyerekek a kecskeméti arbarétumban ismerkedtek szabadtérben fás- és lágyszárú növényekkel. A hangsúly – a napi téma miatt – a lágyszárú növényeken volt. Itt az egyes vágott virágként is használ növényeket természetes környezetükben is láthatták. Növényekkel való ismerkedés kiscsoportokban, egy játék keretében történt, ahol minden csoport kapott egy térképet, és keresztrejtvény formájában kellett beazonosítani a növényeket. A Flora-Land virágkötészeti szakáruházban ismerkedtek a virágkötészethez használható növényekkel, kellékekkel, kiegészítőkkel. A délutáni program az iskola tanműhelyében virágkötészet volt.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei