Vármegyei hírek

Összevont osztályülést tartott 2020. február 27-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága Békéscsabán.  


A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Békés Megyei Adó-és Vámigazgatóságának igazgatója Dr. Kovács Tamás elmondta, hogy az elmúlt években számos adócsalót fogtak el. Nemrégiben például olyan húsipari szállítmányozási céget kapcsoltak le, amely illegális vágásból kötött üzletet, hamis számlákkal. Találkoztak, olyan vállalkozóval is, aki külön megköszönte a NAV munkatársainak azt, hogy az ellenőrzés során rájött, hogy évek óta súlyosan meglopják a készleteit. Adócsalás felderítése esetén, büntetőeljárás indul és a jogerősen megállapított adóhiány miatt az üzleti partnereket tájékoztatják. Így ők tudomást szereznek arról, hogy akivel üzleti kapcsolatban vannak, az kerüli az adó befizetését, ezért bírságban részesült. Kovács Tamás arról is beszélt, hogy a foglalkoztatottakat is figyelmeztetik, ha a munkaadójuk nem fizeti be a közterheket, amely hiányában nem lesz többek között például nyugdíja.

Szó volt arról, hogy 2021-2027 között új költségvetési periódus lesz az Európa Unióban, amellyel együtt megújul a közös agrárpolitika is. A Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek még nem sikerült megegyezniük az új költségvetésről, pedig már 2019 májusában meg kellett volna. Mivel több országban is parlamenti választás lesz, így leghamarabb idén májusban lehet döntés a pénzforrások csoportosításáról. Papp Gergely elmondta, 2021 átmeneti év lesz a magyar gazdaságban, így az új pénzforrásokból a jelenlegi szabályi feltételek mellett fizetik ki a támogatásokat. Az a forrás, amit 2021-2027 között ki lehet osztani közvetlen támogatás formájában, az gyakorlatilag megegyezik a 2014-2020 között kiosztott összegekkel.

A következőkben Dr. Cseszlai István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai igazgatója beszélt a mezőgazdasági vállalkozási formák reformjáról. A tervek szerint a jövőben három szinten valósulhatna meg a mezőgazdasági vállalkozás. A legkisebb egység az őstermelő, az őstermelői tevékenység maradna. Ennél nagyobb méretű az őstermelői gazdaság. Új forma lenne a jelenlegi családi gazdaságok mintájára a családi mezőgazdasági vállalkozás, mely speciális szabályok szerinti kft-ként jellemezhető, jogi személynek minősülne. A csmv mező- és erdőgazdálkodási, valamint kiegészítő tevékenység folytatása érdekében működő hozzátartozók közössége, mely adózási kedvezményekben részesül. A jelenlegi családi gazdasághoz képest változás például, hogy a házastársak csak ugyanannak a csmv-nek lehetnének tagjai. A tervezett változások kapcsán folyamatosak az egyeztetések az érintett minisztériumokkal, a cél az, hogy olyan változások lépjenek életbe, amelyek a jelenleginél átláthatóbban, ugyanakkor hatékonyan támogatják a mezőgazdaságból élőket.

Süle Krisztián, a Nemzeti Földügyi Központtól arról adott tájékoztatást, hogy összesen több mint 13 ezer darab, 3 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik. A földértékesítési program első ütemében 2020. március 2-án 6540 darab ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, melyekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. Az NFK célja az első fázisban az összesen mintegy 5000 hektár állami föld értékesítése, mely program az ország 1723 települését érinti. Kiemelt célkitűzés a földértékesítésekkel az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása. Ennek érdekében az összes eladásra kerülő terület 20%-a osztatlan közös tulajdonú földben fennálló állami tulajdoni hányadot érint. Bíznak benne, hogy a tulajdoni hányadokat a tulajdonostársak vásárolják meg és ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető az osztatlan közös tulajdonok száma. Az eladásra kerülő földek továbbá az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, az állam által bérbeadás útján nehezen hasznosítható ingatlanok értékesítése a cél.  A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés elektronikus úton zajlik. Egy hektáros mérethatárig a nem földművesek is vásárolhatnak földet, ezen mérethatárig az ingatlanok értékbecslésének költségét is az állam állja. Egy és három hektár közötti méretű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet az NFK honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszert használva, az ügyfélkapus azonosítást követően. Az értékesítésre kerülő földek listája a www.nfk.gov.hu oldal mellett a www.kormany.hu oldalon is elérhető lesz 2020. március 2-től, valamint az érintett települések önkormányzatainak honlapján is közzétételre kerülnek a megvásárolható ingatlanok adatai.

 


MAGOSZ-tisztújítás Békés megyében

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) megyei szervezete 2020. február 29-én Orosházán. A küldöttek az elnökség tagjainak Horváth József (Orosháza), Papp István (Gyomaendrőd), Uhlár János (Nagyszénás), Wagner Márton (Köröstarcsa), Závoda Ferenc (Szarvas) és Zsilák-Urbán András (Békéscsaba) tagokat választották meg, továbbá a felügyelőbizottság élére Viczián János (Gerendás) került. A MAGOSZ megyei elnökeként újabb öt évre dr. Kulcsár László eddigi elnököknek szavaztak bizalmat.
 A voksolás eredményének kihirdetése után Jakab István, a MAGOSZ országos elnöke, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, bölcs döntést hoztak a küldöttek.
– Olyan időszakot élünk, amikor az unió új költségvetésének a mezőgazdaságot is érintő vitája, hazánkban a birtokpolitika észszerűsítése, ennek érvényesítése zajlik – hangsúlyozta Jakab István. – Céljaink további eléréséhez a gazdatársadalom összefogására, együttműködésére van szükség. Ez Békés megyében példaértékűen megvalósul, és dr. Kulcsár Lászlónak, aki a MAGOSZ országos alelnöke is, az újraválasztása garancia a folytonosságra.
Dr. Kulcsár László hangsúlyozta, nagyon jó érzéssel tölti el, hogy azzal a csapattal dolgozhat tovább, melynek tagjai már szinte egymás gondolatát is ismerik.
– Az érdekérvényesítésben haladunk előre, és a kormány nyitott a gazdák érdekében javasolt kezdeményezéseinkre – emelte ki az elnök. Hozzátette, továbbra is annak szellemében végzi a munkáját, hogy munkaidő nincs, csak feladat.



(nak.hu)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám