`

Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának március 19-i ülésén a miniszterek egyeztettek a 2020 utáni közös agrárpolitikáról, és úgynevezett elnökségi következtetéseket fogadtak el erről. Továbbá megvitatták az édesvízi akvakultúra támogatását is.


Az elnökségi következtetések célja, hogy pozitívan járuljanak hozzá a jövőbeli KAP-val kapcsolatos további vitához, és hasznos útmutatást nyújtsanak az Európai Bizottság számára a KAP jogalkotási javaslatának előkészítésében. (A tanácskozás hivatalos összefoglalója itt elérhető.)
– Ezek a következtetések a tagállamok többségének véleményét fejezik ki – nyilatkozta Rumen Porodzsanov bolgár földművelésügyi, élelmiszerügyi és erdészeti miniszter, a tanács elnöke. – Egyetértettünk abban, hogy a tagállamokat fel kell hatalmazniuk a helyi igényeknek és sajátosságoknak megfelelő döntések meghozatalára, a mezőgazdasági ágazat rugalmasságát meg kell erősíteni, a KAP-nak pedig hozzá kell járulnia a környezetvédelmi célkitűzésekhez, és javítania kell a vidéki területek életminőségét.

– Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a közös agrárpolitika. Az elnökségi következtetésekbe sikerült beépíteni a januárban Budapesten elfogadott V4-nyilatkozatban foglaltakat. Az agrárminiszterek tegnapi döntése határozott irányt mutat a bizottság számára a május végén megjelenő jogszabályi javaslatok kidolgozásához – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a március 19-i brüsszeli tanácsülést követően.

Mint mondta, Magyarország az új KAP-ról szóló bizottsági közlemény megjelenése óta mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a tanácsnak erőteljes álláspontot kell elfogadnia az abban foglaltakról, ellenkező esetben az Európai Bizottság saját akarata érvényesülhet. Kiemelte, hogy az elnökségi következtetések a KAP ambiciózus céljai mellett a megfelelő nagyságú költségvetésre is utalást tesznek.
– A magyar mezőgazdaság jövője szempontjából nagy jelentőségű, hogy a tagállamok támogatták az egységes területalapú támogatási (SAPS) rendszer továbbvitelét. Magyarország a közép-európai régió országaival együtt a 2013-as KAP reform előkészítése során sikeresen állt ellen a SAPS rendszer eltörlésére irányuló törekvéseknek. Ez a támogatási forma olyannyira sikeressé és elfogadottá vált, hogy mára a más alaptámogatási rendszert alkalmazó nyugat-európai országok nagy része is a SAPS rendszert szeretné használni – tette hozzá a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az uniós miniszterek döntő többsége egyetértett abban, hogy a termeléshez kötött támogatásokat 2020 után tovább kell vinni. Ez a közvetlen támogatások egyetlen olyan eleme, amely valóban az aktuális termelést, továbbá a versenyképességünk megőrzését segíti.
–  A magyar gazdálkodók szempontjából kiemelten fontos, hogy ezen támogatásokon keresztül valósítható meg az érzékeny, munkaigényes ágazatok támogatása, mint például az állattartás – fogalmazott az agrártárca vezetője.

A vidékfejlesztéssel kapcsolatosan magyar kérésre a szöveg külön kiemeli a mezőgazdasági beruházások és a vissza nem térítendő támogatások jelentőségét. Elmondta azt is, hogy eredményes megbeszéléseket folytatott az édesvízi akvakultúra támogatásáról, az édesvízi haltartásról, ugyanis a közös agárpolitikában megújul az Európai Unió halászati politikája is.
– E tekintetben Magyarországnak másik három tizenhárom tagállam mellett az az érdeke, hogy az édesvízi haltartásra és tógazdaságra többet lehessen fordítani – közölte. – Ez egyúttal környezet- és természetvédelmi jelentőségű is, ugyanis a halastavak víztározásra, árvízvédelemre is alkalmasak, valamint a védett madár- és állatfajoknak is megfelelő környezetet biztosítanak.

A 2020 utáni KAP részletszabályait meghatározó ágazati jogszabályi javaslatokat az Európai Bizottság május 29-én hozza majd nyilvánosságra, amelyek kidolgozása során figyelembe veszi az elfogadott tanácsi következtetésekben foglaltakat.

 

(forrás: consilium.europa.eu/FM)

 


A mezőgazdasági üzemek támogatását előremutató célokhoz kell kötni

A közös agrárpolitika keretében folyósított támogatásokat a jövőben előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz, valamint a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartásához kellene kötni – közölte az Európai Számvevőszék hétfőn. A szervezet szerint jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást nyújthatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatal során. (MTI)


 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám