`

Az Európai Bizottság legfrissebb kereskedelmi jelentése alapján 2017-ben az Európai Unióból származó agrártermékek exportja elérte a 137,9 milliárd euró összértéket, mely 5,1 százalékos növekedés a 2016-os év adataihoz viszonyítva.


Az EU agrártermékeire folyamatosan nő az igény az Amerikai Egyesült Államokban, Oroszországban és néhány ázsiai országban. Ezen piacokra jutó eladások az uniós export folyamatos növekedését eredményezik.

2017-ben az Amerikai Egyesült Államokba exportált uniós termékek összértéke 6 százalékkal (1,22 milliárd euróval), míg az Oroszországba eladott termékeké 15 százalékkal (892 millió euró) nőtt. Azonban az ázsiai piacokon is jelentős exportnövekedést eredményezett az elmúlt tizenkét hónap: a Japánnak történt eladások 11 (további 645 millió euróval) nőttek, míg Kína 5, Hong Kong 10, Dél-Korea 13 százalékkal vásárolt többet az unió agrártermékeiből. További növekedés volt tapasztalható a Törökország és Svájc irányában, de figyelemre méltóak a Fülöp-szigetekkel, Ukrajnával és Ausztráliával kötött exportügyletek is.

A 2017-es eladások alapján a legjobban a borok, állateledelek, valamint a szeszes italok és likőrök szerepeltek 12, 17 és 5 százalékos exportnövekedéssel. Néhány termék eladása azonban csökkenést mutatott: a búza exportja 27,5 (1,24 milliárd euró), az egyéb gabonaféléké 13,5, míg a disznóhúsé 2,8 százalékkal csökkent. Az EU-ból származó borok legfőbb felvevőpiaca az Amerikai Egyesült Államok, melyet Kína, Svájc, Kanada, Japán és Hong Kong követ. A kereslet legdinamikusabb növekedése Oroszországban és Kanadában tapasztalható.

Az elmúlt év adatai alapján a harmadik országokból származó agrártermékek importja szintén növekedett, azonban ez nem haladta meg az export értékét. Ennek eredményeképpen az EU agrártermékeinek kereskedelmi mérlege a 2017-es évre vonatkozóan 20,5 millió eurónyi exporttöbbletet mutat.


(Forrás: Európai Bizottság)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám