`

Az agrárkamara részvételével létrejött szakmai munkacsoport több, a gazdálkodók pályázatait pozitívan befolyásoló döntést készített elő. Ennek az egyeztetési folyamatnak is köszönhetően október közepén problémamentesen megindulhatnak a támogatáselőleg-kifizetések.


Talán véletlen egybeesés: miközben Tallinban az uniós tagállamok kifizető ügynökségeinek vezetői tanácskoztak, addig a közelgő hazai támogatáselőleg-kifizetések aktuális helyzetéről számoltak be az érintett hazai szervezetek, minisztériumok képviselői.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt időszakban sikerült erősíteni az ágazati összefogást, így a kamarai választáson is 17 szövetségessel és két később csatlakozó szakmai szervezettel közösen indulnak. E szervezetekkel korábban is folyamatosak voltak az egyeztetések, és így több megfontolandó, előrevivő javaslat is eljutott a MAGOSZ-hoz – ezek egyfelől az agrárágazat működését is segíthetik, másfelől a pályázást, a támogatásokhoz való hozzáférést is egyszerűsíthetik. Éppen ezért a MAGOSZ javaslatára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére idén júliusban munkacsoport alakult a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség részvételével, hogy a felmerülő, a piac és a gazdasági-társadalmi helyzet változásaira reagáló javaslatok minden érintett félhez egyszerre jussanak el, illetve mindegyikre együtt találjanak megoldást.

A munkacsoport tagjai között eddig is hatékony volt az együttműködés. Ennek köszönhető például a vidékfejlesztési támogatások öröklésére bevezetett méltányos eljárás – amely 40 pályázatot érint –, és ugyancsak ilyen volt a 17 kiírásba beépített, a foglalkoztatotti létszám fenntartására vonatkozó módosítás. Érdemes megemlíteni még az egységes kérelmek előzetes ellenőrzését, illetve a birtokon tartási kötelezettség előzetes igazolását, valamint azt is, hogy beruházási pályázatokban érintettek is igényelhetnek előleget – ezeket szintén szakmai kezdeményezésre léptették életbe. A munkacsoport sikerének tekinthető, hogy a rövidesen induló adategyeztetéseknél nem csak a gazdálkodókat, hanem a kérelem benyújtásában segítő falugazdászokat is értesíti a Magyar Államkincstár, így az utóbbiak proaktívan tudják segíteni az érintetteket.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke megjegyezte, a munkacsoport további, a közeljövőben aktuálissá váló ügyeken is dolgozik. Felidézte, hogy a kamara segítségével zökkenőmentesen zajlott le az agrártámogatások terén átmenetinek nevezhető 2015-ös év is, ám ez nem ment így minden uniós országban, és nem csak a kelet-európai államokban okozott gondokat az átállás.

Tehát a szervezetek hatékony együttműködésének jóvoltából –  az eddigi éveknek megfelelően –  idén ősszel is a közösségi szabályok által meghatározott legkorábbi időpontban, október 16-án megkezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar kérelmet, hogy az EMGA-ból a Magyarországnak járó források 70, az EMVA-ból pedig 85 százaléknyi maximum összeget fizessen ki a Magyar Államkincstár támogatási előlegként. Mivel utólagos elszámolásról van szó, az előleg-kifizetésre szánt 208 milliárd forintot a magyar költségvetésből kell állni, amihez a nemzetgazdasági tárca hozzájárult.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár horizontális feladatok végrehajtásáért felelős igazgatója megjegyezte, 2015-ben az előleg 122 milliárd, 2016-ban 194 milliárd forint volt. Mint fogalmazott, az emelkedés annak tulajdonítható, hogy a fejlesztések nyomán egyre több jogcímen lehet előleget igényelni. Hozzátette, a napokban kezdődnek a jogszerű földhasználattal kapcsolatos ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a kamarai falugazdász-hálózattal közös adategyeztetések is. Az előleg-kifizetések október 16-án szerinte problémamentesen elindulhatnak, és előre eltervezett ütemben zajlanak majd, az érintett gazdálkodók pedig a kincstári webes felületen, a saját ügyfélfiókjukon keresztül nyomon követhetik az utalások aktuális állását. Feldman Zsolt ehhez annyit tett hozzá, hogy a szeptember 30-i forint-euró árfolyam határozza meg a megkapott összegek nagyságát, ez most 310,67 forint volt. Ez szerinte azt is jelenti, hogy területalapú támogatásként – az alaptámogatással és a zöldítéssel együtt – durván 70 ezer forinttal lehet számolni hektáronként.

 

 


Közelgő döntések

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a vidékfejlesztési pályázatok állásával kapcsolatban elmondta, hogy október folyamán döntést hoznak az állattartáshoz köthető beruházási (szarvasmarhatartó-, baromfi-, juh-, kecsketelepek) pályázatokról, október-november folyamán pedig a borászati, a terménytároló és kertészeti gépes pályázatokat értékelik.


 

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám