Gazdaságfejlesztés

A mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban (nhp) a darabszámokat tekintve, a hiteleket mások mellett a mezőgazdaságban is tevékenykedő vállalatoknak nyújtották.

 


Az nhp-ban csaknem 40 000 mikro-, kis- és középvállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forintért. A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint az nhp 2 százalékponttal járulhatott hozzá 2013 és 2016 között a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatottak számát pedig mintegy 20 ezerrel növelhette. A mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban (nhp) a darabszámokat tekintve, a hitelek csaknem kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban, a mezőgazdaságban, illetve a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatoknak.

A mikrovállalkozások aránya folyamatosan nőtt a 2013 júniusa és 2017 márciusa között megvalósított program során, a szegmensnek több mint 46 ezer ügylethez csaknem 860 milliárd forint kölcsönt adtak a hitelintézetek, főleg beruházásra. A kisebb vállalkozások nagyobb térnyerésével összhangban csökkent a jellemző hitelméret is, amelynek medián értéke az első szakaszban még 21 millió forint, majd a második szakaszban 9 millió forint, a kivezető szakaszban pedig 7 millió forint volt.

Az MNB szerint a 2,5 százalékban limitált kamatmarzs viszonylag széles vállalkozási kör finanszírozására nyújtott lehetőséget. Az átlagos hitelösszeg a program egészét tekintve 36 millió forint, a medián 9,9 millió forint volt. Az átlagos hitelméret a Közép-Magyarország régióban a legmagasabb, mintegy 52 millió forint, miközben a medián érték itt a második legalacsonyabb, 8,5 millió forint.

Az nhp-s hitellel rendelkező vállalkozások több mint 90 százaléka nyereséges volt 2015-ben, szemben a társas vállalkozások 60 százalék körüli arányával. A veszteséges vállalkozások kisebb arányt képviselnek az nhp-s hitelt felvett vállalkozások között, mint általában a társas vállalkozások vagy a beruházási hitellel rendelkező vállalkozások esetében, ami vélhetően a kamatmarzs felülről való korlátozásának is köszönhető az MNB szerint.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok