`

Igazi 21. századi információs élményt nyújtó lakossági ismeretterjesztő központot hozott létre a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower Pécsett, a biomassza tüzelésű erőmű területén. 

 

 

A helyi vállalkozók bevonásával épült, közel 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, tüzelőanyagát és világszínvonalú, biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára. A központ a laikus érdeklődők mellett külön az egyes korcsoportok számára összeállított programokkal várja az általános és középiskolás csoportokat, illetve a felsőfokú oktatásban résztvevőket.

A Pannonpower pécsi biomassza tüzelésű erőműve Európa legnagyobb tisztán megújuló alapú kogenerációs – kapcsoltan hőt és villamos áramot előállító – távhőtermelő erőműve, amelyet „piacfejlesztés” kategóriában Európa legjobbjának választott a COGEN Europe – a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete. Ezekre a „leg”-ekre építve a Veolia Energia Magyarország egy információs ismeretterjesztő látogatóközpontot létesített az erőmű területén, hogy bemutassa a világszínvonalú új technológiát. 

„Egyedülálló know-how-val rendelkezünk a megújuló energiaforrások, és főleg a biomassza hasznosítása terén, amit érdemes bemutatnunk a fiatal generáció tagjainak és az érdeklődőknek. Helyi energiatermelőként fontos feladatunknak tekintjük, hogy ne csak fő tevékenységünkkel, az energiatermeléssel, hanem a kapcsolódó oktatással, ismeretterjesztéssel is részévé váljunk a közösségnek. A látogatóközpont erre kiváló lehetőséget biztosít” – hangsúlyozta Péterffy Attila, a magyarországi Veolia energia üzletágának vezetője, aki szerint a látogatóközpont olyan „ipari-turisztikai” látnivaló, amelynek megtekintése különleges élményt nyújthat majd a Pécsre látogatóknak.

A látogatóközpont a "négy T" köré építve mutatja be a pécsi erőművet és a biomassza hasznosításának lehetőségeit: a bő egyórás program során a résztvevők megismerhetik a pécsi erőmű történetét, tüzelőanyagát, technológiáját és termékeit. 

„A program célja, hogy a látogatók teljes képet kapjanak Magyarország első zöld kogenerációs erőművének működéséről. Megismerjék a pécsi energiatermelés múltját, jelenét és jövőbeni lehetőségeit, miközben a megújuló energiaforrások szerepéről is bővebb információhoz jutnak” – emelte ki Marton Ferenc, a Pannonpower kommunikációs vezetője, a program felelőse.

A központ tervezése során kiemelt szempont volt, hogy a komplexum minden korosztály számára érdekes és feldolgozható információkkal és élménnyel szolgáljon. „A látogatóközpontban olyan informatikai rendszert építettünk ki, amellyel az információk a látogatói csoportoknak megfelelően változtathatók. Mind az általános- mind a középiskolásokhoz saját nyelvükön szólunk majd, és a felnőtt látogatók számára is hasznos információkat szeretnénk átadni. A program a későbbiekben angol nyelven is elérhető lesz” – mondta Marton Ferenc, és hozzátette, hogy éppen a fentiek miatt a látogatóközpont ideális terepe lehet rendhagyó környezetismeret vagy fizika tanóráknak.

A látogatóközpont különálló épületben kapott helyet, így azok a kisgyerekek is megismerkedhetnek egy biomassza erőmű működésével, akik az életkoruknál fogva nem léphetnének az erőmű területére. Így tehát a 14 éven aluliak is megtudhatják, miként lesz a mezőgazdasági melléktermékből vagy a faaprítékból áram és hő, miközben megtapinthatják a tüzelőanyagokat, és szemügyre vehetik a berendezésekről készített maketteket és modelleket. „A látogatóközpont működésével párhuzamosan, előre egyeztetett, szervezett keretek között természetesen az erőmű egyes részeinek bejárására továbbra is lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek, akár a látogatóközpontban tett látogatás kiegészítő programjaként” – mondta Marton Ferenc.


Forrás: energiainfo.hu, OEE.hu

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám