A megfelelő minőségű víz eltűnésével többek között jó sörök sem lesznek. Ezt jelképként használva európai kampány indult a vizek védelméért.


A sörkészítésnek számos fázisa és alkotóeleme van, de minden a jó minőségű vízzel kezdődik. Ennek hiányában tehát könnyen lehet, hogy kedvenc sörök is eltűnik. Ezt szeretné elkerülni az a száz szervezet, amelyek egy közös kampány keretében hallatják hangjukat Európa-szerte. A WWF és partnerei által indított kampány célja, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálata során megtartsa – az Európa vizeinek védelmét és állapotuk aktív javítását előíró – a Víz Keretirányelvet (VKI).

A kampány a sör jövőjét boncolgató provokatív forgatókönyvvel igyekszik az EU állampolgárainak figyelmét felkelteni, hogy vegyenek részt az Európai Bizottság társadalmi konzultációjában a VKI kapcsán, amely 2018. október 9-től 2019. március 4-ig tart. Az állampolgároknak ez az egyetlen lehetősége és eszköze arra, hogy támogassák ennek az erős és hatékony szabálynak a megtartását.

Bár a kampány által felvázolt forgatókönyv extrémnek tűnik, a sörfőzők valóban aggódnak az európai vízminőség jövőjéért. Ezért egy közös állásfoglalást adtak ki, amelyhez a magyarországi sörfőzdék közül idáig a Csupor, a Jótékony Share és a Hedon csatlakozott. Az állásfoglaláshoz eddig csatlakozó 17 cég és két szövetség tisztában van vele, hogy a minőségi sörkészítés vízforrásaink védelmétől és fenntartható kezelésétől függ, ezért a VKI megtartását támogatják.
– Az EU tagállamai az elmúlt két évtizedben nem foglalkoztak a VKI megvalósításával, és nem helyeztek elegendő hangsúlyt vizeink védelmére. Most pedig a beavatkozások felgyorsítása helyett a szabályozás gyengítése került napirendre – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. – Az édesvízi ökoszisztémák a legveszélyeztetettebbek Európában is. Vizeink 60%-a rossz egészségi állapotban van, hazánkban pedig a felszíni vizek kevesebb, mint 20%-ának jó az ökológiai állapota.

Az igazgató hozzátette, a VKI elfogadásával a tagállamok 2000-ben kiálltak amellett, hogy ezt a folyamatot megállítják, és vizeinket jobb állapotba hozzák legkésőbb 2027-re, ehhez pedig a tagállamoknak jelentős lépéseket kell tenniük és forrásokat kell biztosítaniuk.


(forrás: WWF)