`

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára átadta a 2017. évi környezeti megtakarítási díjakat szerdán a Földművelésügyi Minisztériumban megrendezett díjkiosztó gálán és szakmai konferencián.


Az államtitkár beszédében elmondta: a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért tizenkettedik alkalommal megszervezett Ablakon Bedobott Pénz programjában bemutatott intézkedések értékes és érdekes útmutatóul szolgálhatnak a hazai vállalatok számára. Majd rámutatott: nélkülözhetetlen, hogy a társadalmi-gazdasági élet minél több szereplője felismerje annak fontosságát, hogy hosszú távon, közösen kell kialakítanunk egy élhetőbb környezetet magunk körül. Az államtitkár megjegyezte: Magyarországon már a 19. század második felében törvényekkel védték az erdőket, a vizek tisztaságát, de napjainkban ez a kérdés még égetőbbé vált. Korunk globális környezeti problémái ugyanis nagyrészt annak következtében alakultak ki, hogy az ember túlzott mértékben kiaknázta a természeti erőforrásokat. Majd emlékeztetett arra, hogy a körforgásos gazdaság fokozza az országok versenyképességét, elősegíti az új üzleti lehetőségek, illetve a termelés és a fogyasztás innovatív, hatékonyabb módjainak kialakítását.

2017-ben 7 vállalat és 2 intézmény mutatta be fejlesztéseit az Ablakon Bedobott Pénz programban. A KÖVET szakértői helyszíni audit során megvizsgálták a pályamunkákat, majd a beérkezett esettanulmányok alapján az ötfős szakmai zsűri által kiemelkedőnek ítélt intézkedéseket a KÖVET Egyesület Környezeti Megtakarítási Díjjal jutalmazta.

A „Legszebb mosott gyümölcs a tálban”, azaz a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában a zsűri a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karát díjazta széleskörű környezettudatos intézkedéseiért. A „Legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven belül megtérülő beruházások kategóriában díjat kapott a Videoton Elektro-PLAST Kft. a hűtőrendszere átalakításáért. A „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájának díját az Audi Hungária Zrt. és a Büchl Hungária Kft. közösen érdemelte ki a „basic coat” szennyvíz hasznosításának fejlesztéséért. Karbon-megtakarítási Különdíjat érdemelt ki intézményi kategóriában Kaposvár Megyei Jogú Város, vállalati kategóriában pedig a Magyar Cukor Zrt. jelentős szén-dioxid megtakarítást eredményező intézkedéseikért. A szakmai zsűri Vízvédelmi- és megtakarítási különdíjjal jutalmazta a Grundfos Magyarország Gyártó Kft.-t, a díjazott intézkedés az esővízgyűjtési és -hasznosítási rendszerük fejlesztése, valamint szürkevízrendszerük bővítése volt.

A tizenkét esettanulmány-kötet valamennyi, mintegy 534 intézkedésének adatai megtalálhatók a www.ablakonbedobottpenz.hu oldalon.

 


(FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám