`

Megnyitották kedden a negyedik „Bioenergia hét” elnevezésű nemzetközi rendezvényt Budapesten. A négynapos nemzetközi rendezvényt június 21-24. között tartják a Globális Bioenergia Partnerség, a Földművelésügyi Minisztérium és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös rendezésében.

 


– A mezőgazdaság és élelmiszerellátás nem elválasztható az éghajlatváltozás és az energiaszektor kihívásaitól – hangsúlyozta Vladimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője a Bioenergia Hét megnyitóján. Hozzátette: a bioenergia, ha megfelelően állítják elő, akár a vidékfejlesztés eszköze is lehet, jövedelemforrást biztosítva az ott élőknek. Ez – fejtette ki - egyúttal azt is jelenti, hogy az integrált megoldást kell követni, ami az élelmiszert és az üzemanyagot egyszerre biztosítja.


Hazai lehetőségek


A nemzetközi iparági szakértők, döntéshozók, a civil és üzleti szféra képviselőinek éves szakmai találkozójának megnyitóján Feldman Zsolt, az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarországon a téma napjainkban különösen aktuális, hiszen jelentős mennyiségű biomassza termelődik évente, melynek számottevő részét nem megfelelően hasznosítják, vagy egyáltalán nem használják fel. Ezért fontos feladat, hogy az élelmiszertermelés mellett a többi ágazattal is együttműködési partnerség jöjjön létre a biomassza alapú gazdaság megteremtésében, elsősorban az ipar és az energiaszektor területén.
A négy nap során a résztvevők áttekintik a szilárd, cseppfolyós és gáznemű bioüzemanyagok előállításában és használatában szerzett eddigi tapasztalatokat, egyúttal teret adnak az új lehetőségeknek és együttműködéseknek is a közelmúlt technológiai újításai, a piaci körülmények és a bioenergia nyersanyagok elérhetőségében bekövetkezett változások tükrében.
A bioenergia egy a biomasszából (szerves anyagok, mezőgazdasági és lakossági hulladék) kinyerhető megújuló energiaforrás, ami fűtésre, elektromos áram előállítására és üzemanyagként is használható. Európában jelenleg is sok ország használja modern és fenntartható módon a biomassza-alapú energiát energiamixének szélesítésére és egyúttal üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére. Közép-Európában jelentős, de kiaknázatlan lehetőség ez még.

A szalma, mint mezőgazdasági hulladék kiváló alapanyag

 


Jó magyar példák


A szerdai második napon mutatják be a FAO és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) új módszerét, amely döntéshozóknak kínál segítséget klímabarát technológiák piaci bevezetéséhez, legyen szó napelemes szivattyúrendszerről, mezőgazdasági források megőrzéséről vagy a bioenergiáról. Az új eljárást, amely az EBRD Éghaljlatváltozási Pénzügyi és Technológiatranszfer Központjának (FINTECC) programja, tavaly már sikeresen alkalmazták Marokkóban.
A konferencián mintegy 70 fő vesz részt, a vendégek nagy része a közép-ázsiai régióból érkezett, az előadásokon olasz, brazil, német és magyar szakértők adják át tapasztalataikat. A meghívottaknak alkalma nyílik, hogy helyszíni üzemlátogatáson keresztül bepillantást nyerhessenek egy-egy magyarországi jó példa megvalósulásába is.

 


(forrás: FAO/FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám