`

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices énekkar természetbarát tagjai egy akció során a problémára hívták fel a figyelmet és megoldást is javasolnak a fennálló helyzetre.


1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal tartotta meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt, aminek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a szorgos kis rovarokra, védelmükre és a természetben betöltött szerepükre. A 24 évvel ezelőtti környezetei állapothoz képest alaposan romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Európa- és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése! Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszer-termelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától! Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Nélkülük nem teremne például a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, a barack, vagy éppen a marcipán alapanyaga, a mandula sem. Hiányuk már érezhető fogható jelenség egyes területeken: az Amerikai Egyesült Államok mezőgazdasága évente kétmilliárd eurót költ a mesterséges megporzás támogatására!

Az idei Méhek Napjához kapcsolódva 2018. április 18-án Óbudán, a Mészkőparkban a méhek hazai életterét bővítették egy akció keretében. A résztvevők kilenc különböző mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló évelő és egynyári virágot ültettek el, összesen 81 darabot. Remek példája ez annak, hogy parkok sokszor semmire sem használt apró területei hogyan válhatnak rövid idő alatt, kis befektetéssel méhbarát méhlegelővé. Egy fát (mézesfa) is ültettek, amely emlékül szolgál az eseményről, de virágzata táplálékot is biztosít a méheknek és egyéb természetes beporzó rovaroknak.
– Igaz, hogy a repce, az akác és a napraforgó, a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor tíz napig virágoznak egy évben. A maradék öt hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren kialakítható a „méhbarát kiskert”. A mai akció nyomán akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a szorgos rovaroknak. Évente egy, a kiskertben, környezetünkben elültetett mézelő, virágport adó fa is hasznos segítség a méheknek, és örök emlék magunk számára! – mondta, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Mint mondta, a beporzók táplálkozásának szempontjából a legínségesebb időszak hazánkban július – augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel lehet a legtöbbet segíteni rajtuk. Hozzátette, az OMME ősszel indítja el a „Méhbarát Település” pályázatát, hogy a települések önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére vonatkozó hatályos rendeletek betartása mellett a méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen.

A minikert az óbudai parkban

 

Az eseményen Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke hangsúlyozta, a méhek védelme mindannyiunk közös érdeke és közös felelőssége.
– A mezőgazdasági gazdálkodóknak, kiskerttulajdonosoknak, kertészeknek különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a kémiai növényvédő szerek alkalmazására, hogy azt úgy tegyék, hogy a méheket ne veszélyeztessék. A méhek köztudottan a virágzó növénykultúrákat látogatják. De ez ne tévesszen meg senkit, nem feltétlenül csak a virágzó növények permetezésénél kell odafigyelni a méhek védelmére. Előfordulhat, hogy a növényvédő szerrel kezelendő növény nem virágzik, de a közvetlen környezetében egyéb virágzó gyomnövények, dísznövények, szomszédságában virágzó fák találhatóak. Sőt megtörténhet olyan eset is, amikor egyetlen virágzó növény sincs a környezetben, ennek ellenére valamilyen egyéb ok (például a mézharmat) miatt a méhek érzékelhetően mégis jelen vannak Ezekben az esetben is a virágzó növényekre előírt szigorú szabályok szerint lehet csak növényvédő szert alkalmazni. A vonatkozó jogszabályok szerint ezeket a területeket is virágzó növényállománynak kell tekinteni – jegyezte meg.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a magyarországi jogszabályok szigorúan meghatározzák a növényvédőszer-felhasználást a virágzó növényállományban, méhekre kifejezetten veszélyes növényvédő sze rt felhasználni szigorúan tilos, méhekre mérsékelten veszélyes készítményt pedig csak szigorú korlátozás betartása mellett lehet alkalmazni. Hozzátette, növényvédelmi szempontból csak virágzó növényállomány van, amelyben csak a rá vonatkozó jogszabályok szerint lehet kémiai növényvédő szert alkalmazni.Warnusz Zsuzsa, a Budapest Voices vezetője azt mondta, azért kezdtek közös akcióba az OMME-val, mert nagy természetbarátok, a Mészkő-parkot pedig azért választották, mert ezer szállal kötődnek Óbudához.


Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát” növények

Fa
Szelídgesztenye – Castanea sativa - (virágzási idő) június-július
Hárs félék – Tilia cordata/Tilia platyphyllos/Tilia tomentosa - június-július
Evódia/Kínai mézesfa - Evodia hupehensis - július - augusztus
Japánakác - Sophora japonica – július - augusztus
Bugás csörgőfa - Koelreuteria paniculata – június-július

Cserje
Nyári orgona – Buddleja - június-szeptember
Kékszakáll – Caryopteris – augusztus-szeptember
Sudárzsálya – Perovskia – augusztus-szeptember

Évelő
Kasvirág – Echinacea – július - szeptember
Levendula - Lavandula angustifolia – június - július
Szarkaláb – Delphinium – június – szeptember
Csillagfürt – Lupinus – május - július
Veronika – Veronica – június - augusztus

Gyógy- és fűszernövények
Menta – Mentha – július - szeptember
Oregánó – Origanum – július - augusztus
Zsálya – Salvia – június - szeptember
Izsóp – Hyssopus – június – augusztus
Ánizsizsóp – Agastache foeniculum – július - szeptember


 

(nak.hu) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám