Állattenyésztés

Jól áll a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztése, erről számoltak be a társaság vezetői. Továbbá arról is, hogy mindhárom hagyományos lófajta tenyésztése visszakerülne Mezőhegyesre.


Jövő év elején kezdődhet a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-ben az ipartelep és a szarvasmarhatelep fejlesztése, amelyekre összesen 8,2 milliárd forintot szánnak – mondta el az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának mezőhegyesi kihelyezett ülésén Farkas Sándor, a ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos csütörtökön.

Kifejtette, az ipartelep előkészítő földmunkái már elkezdődtek, a talaj-termőréteget elszállították a területről. Elmondta, a szárítóüzemet és a raktárkapacitás egy részét szeretnék, ha már jövő nyárra elkészülne, a teljes tárolókapacitás kivitelezését 2018 végére remélik. Az új ipartelepen egyebek mellett gabonasiló, szárító- és vetőmagüzem épül majd. A szarvasmarhatelep kiviteli tervei egy héten belül elkészülhetnek, majd indulhat a közbeszerzés, a beruházás várhatóan másfél év alatt fejeződik be. A telepet felújítják, például új fejőberendezéseket szereznek be, és azt remélik, hogy 20 százalékkal megnő a tejhozam. Emellett szeretnék megduplázni, mintegy 4500 hektárra emelni az egyszerre öntözhető földterületet, Magyarország legmodernebb, legkomplexebb, számítógépes technológiájú öntözőrendszerét tervezik.

Új alapokra helyeznék a lótenyésztést, a napokban – mintegy 60 év után –visszavásároltak 96 gidránt. A lófajta Mezőhegyesen született, majd 150 évig a ménesbirtokon tenyésztették. Farkas Sándor kiemelte, mezőhegyesi nóniuszok iránt is jelentős a nemzetközi érdeklődés. Hozzátette, a közeljövőben szeretnék felkutatni és visszavásárolni a furioso north-star fajtákat is, így mind a három, hagyományos lófajta visszakerülne Mezőhegyesre. Elkezdődött a központi ménesudvar rekonstrukciója is, beszereztek több betakarító- és címerező gépet, kombájnt, napokon belül elkezdődhet két géptároló szín építése is a központi gépjavító területén, és tervezik a két major istállójának a felújítását.

Farkas Sándor elmondta, szeptembertől átvették a Földművelésügyi Minisztériumtól a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot, tangazdaságként a szakember-utánpótlásban is részt vesznek. Hozzátette, a következő hetekben megállapodást kötnek az agrártudományi, az állatorvosi és a testnevelési egyetemekkel, hogy gyakorlati oktatási helyszín legyenek, és az agrárkutatásban is részt vehessenek.

Pap István Tibor, a zrt. vezérigazgatója elmondta, a tejelő tehénállomány 1079, a lóállomány 370 egyedből áll. Hibrid kukoricát 2100 hektáron termesztenek, az öntözés hatására az átlagtermés a vártnál jobb, hektáronként 3,75 tonna lett. Takarmánykukoricából viszont – öntözés nélkül – csak 5,5 tonnás átlaghozamot értek el. Szabó Péter gazdasági igazgató kérdésre elmondta, a zrt. mintegy 15 milliárd forintnyi vagyont működtet, amennyiben a nagyberuházásokra és az iskola működtetésére, a lóállomány fenntartására és a génmegőrzésre a központi költségvetés biztosítja a forrásokat a jövőben, akkor gazdaság többi részét saját erőből fenn tudják tartani és az éves fejlesztéseket is tudják finanszírozni.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok