`

Az unióban Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha-állomány az utóbbi években – mondta agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján. Itt elhangzott: kettőshasznosítású fajtáknak van és lesz is jelentősége idehaza.


Czerván György az adatokat részletezve elmondta, a tejhasznú tehénállomány a két éven át tartó nemzetközi tejpiaci válság ellenére is 8 százalékkal nőtt 2010 és 2016 között, a húshasznú tehénállomány pedig hat év alatt a kétszeresére bővült. A vágómarha-kibocsátás 2016-ban 86,7 milliárd forint értékű volt, a tejágazat hasonló teljesítménye 145,1 milliárd forint volt. Ezen sikerekben jelentősen közrejátszott az a központi támogatáspolitika, amellyel a kormány, illetve a Földművelésügyi Minisztérium, az összes, unió adta lehetőséget kihasználva segítette az ágazatot.

- Idehaza ma összesen 838 ezres a szarvasmarha-állomány, melyből 379 ezer a tehén. Utóbbi adat foglalja magába azt a 34 ezer kettős hasznosítású (hús-tej) tehenet, amelynek túlnyomó többségét a magyartarka fajta adja. Számszerűleg ez talán nem tűnik túl jelentősnek, de figyelembe véve, hogy hosszú évtizedeken át a specializált termelés preferenciája élt Magyarországon, a fajta puszta túlélése is komoly eredmény, ebben pedig a legnagyobb szerepet a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete vállalta. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy régen honosult, a hazai klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodott, magyar fajtáról van szó, még inkább figyelemre méltó ez a teljesítmény. A kormány tavaly mintegy 41 milliárd forint termeléshez kötött és 20 milliárd forint átmeneti nemzeti támogatással segítette a szarvasmarha ágazat munkáját. Emellett kifejezetten a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete 60 millió forint tenyésztésszervezési támogatást kapott - mondta az államtitkár.

A kocséri szakmai fórumon dr. Húth Balázs, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének tenyésztés- és marketingvezetője kijelentette: a kettőshasznosítású fajtáknak van és lesz is jelentősége Magyarországon. A szakember a termelési eredményeinek elemzésével bizonyította, hogy lehet egy fajtát egyidejűleg tej, illetve hús irányba is nemesíteni. Ezt támasztja alá, hogy 2001 óta az 5000 kilogramm éves tejtermelés (fajtaátlag) mára 6400 kilogrammra nőtt, miközben a hústermelő-képesség és a húsminőség is javult. Húth Balázs az egyesület nevében kéréseket is megfogalmazott a kormány felé: egyrészről támogatást kért a tenyészértékbecslés hatékonyabb végzéséhez (genomikus tenyészértékbecslés), másrészről szorgalmazta a marha-tőkehús általános forgalmi adójának csökkentését.

Utóbbival kapcsolatban Czerván György elmondta, az FM továbbra is elkötelezett az élelmiszerek áfájának csökkentése tekintetében. Eddig a sertés tőkehős, a baromfi, a tojás és a friss tej adóját mérsékelték, és ha a gazdaság teljesítménye azt engedi, újabb termékek kerülhetnek ebbe a körbe.

 


(FM sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám