`

Az elmúlt hét csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti Magyarországot, de számottevő csapadék továbbra sem várható. Kisebb eső is csak kevés helyen fordulhat elő, így fokozódik a vízhiány a talajokban. Pedig az őszi kalászosok jelentősebb esőt igényelnének.


Az elmúlt héten tovább fokozódott a szárazság. Egyáltalán nem esett eső az országban, elszórtan, a Tiszántúl északi felén és foltokban a Dunántúlon ködszitálás fordult elő, amiből az említett helyeken legfeljebb 1 mm csapadék jött össze. Az elmúlt 30 napban az Alföld nagy részén illetve Baranyában 10 mm csapadék sem hullott, de középhegységeink, valamint Nagykanizsa térségének kivételével az ország többi részén sem haladta meg a 30 mm-t. Ez a mennyiség 20-40 mm-rel kevesebb a sokéves átlagnál. A száraz időszak az ország nagy részén már augusztusban elkezdődött, és az Alföldön valamint Baranyában az elmúlt 90 nap csapadékösszege is jelentősen, 50-90 mm-rel elmarad az átlagos értékektől. Ennek megfelelően a talajok szinte országszerte nagyon szárazak, a felső 1 méteres talajrétegben a telítettséghez képesti vízhiány az ország nagy részén meghaladja a 100 mm-t, a Tiszántúlon a 150 mm-t is. A héten fokozatosan hűlt az idő, de még a hétvégén is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult a hőmérséklet, a tartósabban ködös tájakon 10, máshol 16-21 fokig melegedett a levegő. Ezzel együtt a talajok is több fokkal melegebbek a november eleji átlagnál, a felső 5 cm-es talajréteg 7-11 fokos.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce vetései, bár a repce a meleg időben sokfelé túlfejlett, és emiatt igényel beavatkozást. Ezzel szemben az ország nagy részén, de főként a Dél-Alföldön, illetve a Tiszántúlon már eleve igen száraz, poros magágyba történt a vetés, így a kelés is vontatottan nehezen indult, és sok a foltos, hiányosan kelt állomány, amin csak kiadós, 20-30 mm eső segítene, de erre ezen a héten sincs kilátás.  

E hét további részében gyakran lesz napos, gyengén felhős az idő. A múlt héthez képest csökken a ködhajlam, kevesebb helyen és kisebb valószínűséggel alakulhat ki köd. Keddről szerdára egy hidegfront vonul át, amiből helyenként kisebb eső előfordulhat, de nagyobb területre kiterjedő számottevő csapadék nem valószínű, ahogy a hét többi napján sem. A hőmérséklet fokozatosan csökken, a keddi 15-20 fokos maximum értékekről vasárnapra már 5-10 fokra esik vissza. A hét második felében a hajnali, reggeli fagyok is megjelennek, csütörtökön és pénteken csak helyenként, majd szombaton és vasárnap már nagy területre kiterjedően csökken fagypont alá a hőmérséklet. Ezzel együtt a talajhőmérséklet is csökkenni fog. Vasárnap újabb hidegfront érkezik sokfelé erős széllel, de jelentősebb csapadék nélkül. A front mögött a jövő hét elején tovább hűl az idő.

További részletek itt.


(forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám