`

Amennyiben sikerül növelni az étkezési alma iránti keresletet, úgy várhatóan annak termelése is bővülne, ugyanis egyelőre inkább az ipari célú alma a keresettebb. E cél elérését is segítheti a fogyasztásösztönző kampány.


Az almatermesztést és a -feldolgozást néhány héttel ezelőtt komoly figyelem övezte, amikor is több napon át tartott az átvételi árról folyó egyezkedés az érintett felek között – a „csata” szerencsére mindenki számára elfogadhatóan ért véget.

Az alma szeptember 17-én újra a figyelem középpontjába került – de már sokkal kedvezőbb körülmények között. Hétfőn tartotta ugyanis immár hagyományosnak tekinthető almafogyasztást ösztönző kampányának nyitányát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az egyik legforgalmasabb bevásárlóközpont, a fővárosi Alle előtt.
– A most induló kampánnyal, amely egyébként jól beleillik az „Európai Friss Kalandok” című többéves programunkba is, az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az almafogyasztás előnyeire, és ezáltal növeljük az étkezési alma iránti hazai keresletet – mondta az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – Ez bővítheti az étkezési alma hazai piacát, és lehetőséget adhat a termelés növelésére, miközben az almafogyasztásnak kedvező egészségügyi hatásai is vannak. A cél az, hogy az ipari alma mennyisége megmaradjon, de a jelenleg nagyjából 30:70 százalékos arány az étkezésialma-termelés növelésével közel 50:50 százalékra változzon.

Ugyanezt a célt emelte ki Nagy István tárcavezető, aki megjegyezte, hogy a vidékfejlesztési pályázatok gyümölcstermesztési vonatkozású felhívásai is ezt a szerkezetátalakítást ösztönzik. Hunyadi István, a FruitVeb szakmai igazgatója annyit tett hozzá, hogy jelenleg közel 27 ezer hektáron folyik üzemszerű almatermesztés, ebből a legnagyobb a szabolcsi terület nagyjából 17 ezer hektárral. Megjegyezte, a Vidékfejlesztési Programban meghirdetett ültetvénykorszerűsítési pályázat forrásaiból pedig az érdekeltek több mint 1600 hektáron étkezésialma-termesztést kívánnak megvalósítani. A szakmai igazgató megjegyezte, az arányok kiegyenlítődése egyúttal azt is jelentené, hogy a jelenlegi fejenkénti évi közel 15 kg-s fogyasztás 20 kg-ra emelkedne. Ezt szerinte többek között az öntözésfejlesztéssel, az áfa csökkentésével, a modern termesztéstechnológiák további elterjedésével, az értékesítési lánc rövidítésével, valamint a korszerű tárolókapacitások bővítésével lehetne elérni.

Érdemes kicsit áttekinteni, hogy a globális almapiacon Magyarország hol is foglal helyet. Az európai almatermés az elmúlt öt év átlagában 11,4 millió tonna volt. Tavaly az Európai Uniót érintő tavaszi fagykárok miatt csak 9,3 millió tonna alma termett, melynek következtében a szokásos mennyiségnek csupán ötven százalékát tudták feldolgozni sűrítménynek. Az árak ennek megfelelően mind az ipari, mind az étkezési alma piacán magasak voltak. A léalmát 50 Ft/kg, míg az étkezési almát pedig 100-140 Ft/kg átlagáron értékesítették hazákban. A gyenge 2017. évi terméseredmények miatt a sűrítmény árak 1,5-1,8 euró/kg-ra emelkedtek, a betárolt étkezési alma pedig 2018 júliusára elfogyott. Kínában pedig az elmúlt években termelt 43 millió tonnás termés helyett a tavaszi fagykárok miatt 31,5 millió tonna termés várható. A szűkös kínai termés hatással lesz ebben az évben mind az étkezési alma, mind a sűrítmény piacára, miután a kiesés felér egy komplett európai termésmennyiséggel.
– Az idei évben az alma szempontjából kedvező volt az időjárás egész Európában, így a termés mindenütt bővül. Az Európai Unió almatermése így felülmúlja a 2014-es rekordévet, és elérheti a 12,6 millió tonnát. Ezen belül kiemelkedő a 4,5 millió tonnás lengyel, a 2,2 millió tonnás olasz és az 1,5 millió tonnás francia termés. Idén a megszokottnál két-három héttel korábban kezdődött el itthon az étkezési alma betakarítása. A nyár végi aszályos időszak miatt néhol, különösen ott, ahol nincs lehetőség öntözésre, kisebb lehet az almák mérete. Így még némileg bővülhet az ipari alma kínálata. Magyarországon is magasabb lesz az idei termés, az átlaghoz képest mintegy harmadával több, 720 ezer tonna körüli alma várható. Ennek 30 százaléka lehet az étkezési és 70 százaléka az ipari alma. Éppen fordítva, mint az uniós átlag – jegyezte meg Győrffy Balázs.

A NAK elnöke hozzátette, az idei kedvezőtlen tapasztalatok ellenére elmondható, hogy a friss alma mellett folyamatosan nő a feldolgozott alma iránti igény a világon.
– E tekintetben célszerű megfontolni Magyarországon egy termelői tulajdonú feldolgozóüzem létrehozásának lehetőségét. Ez az alma évenkénti áringadozásának mérséklése szempontjából is lényeges lehet. Az európai uniós tapasztalatok alapján a termelői szervezetek vagy termelői szervezetek társulása működteti a termelői tulajdonú feldolgozó üzemeket, amit az EU piacszabályozása és támogatásai is segítenek. A jelenleg Magyarországon működő termelői szervezetek megfelelő érdekviszonyok megteremtése és kormányzati támogatás mellett alkalmasak lehetnek egy-egy közösségi tulajdonú feldolgozóüzem létrehozására és működtetésére. Fontos, hogy ez olyan szabályrendszer mellett működjön, ami megakadályozza az üzem későbbi teljes magánosítását – magyarázta a kamara vezetője.

Ami pedig az idei fogyasztásösztönző kampány részleteit illeti: Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a decemberig tartó promócióban az AMC Budapesten „gerilla-kóstoltatásokat”, míg a legtöbb almatermesztő megyében olyan rendezvényeket szervez, amelyeken az almafogyasztás kultúráját mutatják be és amelyeken a termelők is lehetőséget kapnak az értékesítésre.



(nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám