Növénytermesztés

A szabolcsi almafeldolgozó cég jelezte, a következő héten újra napirendre venné az áregyeztetést a termelőkkel. A gazdák addig is folytatják a tiltakozást.


A korábbi sikertelen egyeztetések után kisebb fordulat állt be a szabolcsi almatermelők és az Austria Juice vezetése közötti párbeszédben az ipari alma irreálisan alacsony ára ügyében, miután a gazdák traktorokkal és félpályás útlezárással jelezték álláspontjuk határozottságát. Az almafeldolgozó vállalat válaszában jelezte a termelők felé, hogy cégüknél jelenleg is zajlik a piaci folyamatok elemzése, ezért vezetőik legközelebb augusztus 22-én, szerdán délelőtt tudnak ismét tárgyalóasztalhoz ülni a termelőket képviselő megyei gazdakör illetékeseivel.

A gazdák részéről egyre erősebb nyomás nehezedik a legnagyobb magyarországi almaüzem döntésére, miután az Austria Juice egy hét elteltével sem tudta megkezdeni működését a 13 Ft/kg-os irreális ár fenntartásával. Ami biztos: a megyei gazdakör segítségével minden eddiginél nagyobb erődemonstrációba kezdenek a termelők a cég vásárosnaményi telepe előtt augusztus 21-én, kedden reggel 8.30-tól – ahol aznap kezdődne el a felvásárlás –, egy nappal a vélhetően döntő tárgyalási kört megelőzően.

Tegnap Nagy István agrárminiszter közölte, nem tartja reálisnak az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos árát. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi 730 ezer tonnányi termés nem számít kiugrónak, hiszen korábban 900 ezer tonna fölötti termés is volt már Magyarországon, emellett Kínában is kevesebb a termés, tehát semmilyen ok sem indokolja a kirívóan alacsony árat. A miniszter arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet. Hozzátette, felvásárlók ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége teljes körű támogatásáról biztosítja a termelők határozott kiállását és minden jogszerű intézkedést megtesz rövid és hosszú távon is a gazdák méltatlan helyzetének megszüntetése érdekében.


(nak.hu/MAGOSZ)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei