Növénytermesztés

A Baranya Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya növény-egészségügyi zárlatot rendelt el Pécsett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség megjelenése miatt.


Az intézkedés Pécsnek az 57-es úttól és a Nagy Imre úttól délre, valamint a Nagypostavölgytől nyugati irányba eső településrészeire vonatkozik. A korlátozás annak visszavonásáig érvényes. A szőlőültetvények használói, tulajdonosai a fertőzött területeken, illetve a védőzónának kijelölt területeken kötelezően elvégzendő növény-egészségügyi intézkedésekről és az intézkedéssel körülhatárolt területen belül található elhanyagolt szőlő-területek esetén tett hatósági intézkedésekről bővebb tájékoztatást a kormányhivatal agrárügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztályán kaphatnak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi közlése szerint a betegséget Magyarországon 2013. augusztusban azonosították Zala megyében, a szlovén határ mellett, majd Veszprém megyében, Badacsonytomajon. 2014-ben és 2015-ben a hatóság Vas és Somogy és Fejér megyében is kimutatta a fertőzést. A NÉBIH szerint az eddig felderített fertőzések pontszerűek, a következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a fertőzés nem terjedt szét.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei