`

Folytatódott az agrár-külkereskedelmi egyenleg évek óta tartó javulása az év eddigi időszakában is – derül ki Agrárgazdasági Kutatóintézet legújabb jelentéséből.


A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 3654 millió eurót, behozatala 2214 millió eurót tett ki 2017 első öt hónapjában, az agrár-külkereskedelmi forgalomnak pedig 1440 millió euró aktívuma volt. A kivitel értéke 14,4 százalékkal, a behozatalé 5,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az egyenleg 30,6 százalékkal, 338 millió euróval lett nagyobb az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss külgazdasági jelentése szerint.
– Folytatódott az agrár-külkereskedelmi egyenleg évek óta tartó javulása az év eddigi időszakában is. Így például emelkedett az agrárkivitel aránya a nemzetgazdasági exportból 2017 első öt hónapjában, míg az agrárimporté mérséklődött az előző év azonos időszakához képest – mutatott rá az adatok alapján Fórián Zoltán.

A TakarékBank Agrár Központ vezető agrárszakértője utalt arra is, hogy bár az élősertés-kivitel mennyiségben 3,5 százalékkal csökkent ebben az időszakban, értékben jelentősen, 35 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szintjéhez képest nagymértékű áremelkedésnek köszönhetően. Az egész kontinensre jellemző áremelkedés kézzelfogható példája, hogy a magyarországi élősertés-felvásárlási árak az idén májusban 31 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Ennek hatása az élősertés-importban is tetten érhető, hiszen e behozatal mennyiségben 7 százalékkal, értékben 43 százalékkal nőtt éves szinten 2017 első öt hónapjában. Így állt elő az élősertés-külkereskedelmi forgalom 41 százalékos emelkedése a vizsgált időszakban.

Mindeközben a gabonakivitel az átlagárak csökkenése mellett az elmúlt év jó terméseredményein alapulva nőhetett jelentősen az első öt hónapban a tavalyihoz képest. A kukoricaexport 45,4 százalékkal emelkedett, míg a búzakivitel megduplázódott.
– A búza uniós piacán, elsősorban a francia termés tavalyi drasztikus esése miatt, csökkent a kínálat, amiben a magyar búza láthatóan jól megtalálta a helyét – hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán. Hozzátette: kukoricából a magyar terméstöbblet és az alacsony árak egyaránt az export megugrása irányába hatottak. Fontosnak nevezte mindkét esetben, hogy az elmúlt év első felében alacsony volt a gabonaexport, tehát egy komoly bázishatás is tetten érhető az idei növekedésben.

Agrárexportunk továbbra is döntő – 84 százalékos – arányban az EU tagállamaiba irányul, de látványosan bővül termékeink megjelenése az olyan újnak számító piacokon is, mint Kína (60 százalék), Kazahsztán (68 százalék), India (60 százalék) vagy épp Szaúd-Arábia (70 százalék). Emellett 50 százalékkal emelkedett az USA-ba és 31 százalékkal az Oroszországba irányuló agrárexportunk is. Utóbbi – fogalmazott Fórián Zoltán – az embargóval nem érintett termékköröknek köszönhető.

 


(vg.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám