Mezőgazdaság

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett záporokra, zivatarokra illetve esőre egyaránt számítani lehet, ami ismét akadályozhatja a mezőgazdasági munkákat – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

  • Az idén kisebb termőterületről a tavalyinál várhatóan több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők. A zöldségtermesztés kibocsátása évente 190-195 milliárd forint, amelynek jelentős része éppen a hajtatott zöldségekből származik.

  • A 2018/2019-es gazdasági évi globális búzatermésről szóló első előrejelzések szerint az Európai Unióban és Oroszországban csökkenhet a termelés. A hazai búzatáblák nagy része jó állapotban van.

Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akácvirágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok. A márciusi télies időjárás és a hirtelen jött felmelegedés miatt nem tudtak időben felkészülni a szezonra a beporzó rovarok – írta a Magyar Idők.

  • A mezőgazdasági lehetőségeink jobb kihasználása, a termelés hatékonyságának és versenyképességének javítása – írta a Világgazdaság a következő kormányzati ciklus agrár- és élelmiszeripari feladatairól.

  • Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices énekkar természetbarát tagjai egy akció során a problémára hívták fel a figyelmet és megoldást is…

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A fertőzött tetemet Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz. A hivatal megkezdte a térségi sertésállományok összeírását.

  • A jövőbeni szorosabb együttműködés szellemében szerveztek szakmai találkozót Szlovákia és Magyarország faanyagkereskedelmilánc-felügyeletért felelős (EUTR) társhatóságai Zólyomban. Ugyanis a szlovák fél szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a faanyag-kereskedelemben.

  • Az Országos Erdészeti Egyesület a klímaváltozás és az erdők kapcsolatát bemutató ismeretterjesztő kampányt indított. A program négy hete alatt a Petőfi Rádióban és a Sláger FM-en, illetve online felületeken és…

Idén is indul a K&H Bank fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázata.  A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD-képzésben részt vevő hallgatóitól olyan pályamunkákat vár a bank, amelyek az ágazat versenyképességének növelésére és digitalizációjára kínálnak megoldást.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok