Élelmiszeripar

Az Európai Bizottság segíti a tagállamokat az élelmiszertermékek kettős minőségének azonosítása és az azokkal szembeni fellépés érdekében.


Néhány nappal ezelőtti beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kitért a kettős élelmiszerminőség problémakörére és változásokat ígért, ennek megfelelően az EB kedden kiadott egy iránymutatást az unió élelmiszer- és fogyasztóvédelmi jogszabályainak kettős minőségi termékekre történő alkalmazásáról.

Az iránymutatások segítenek a nemzeti hatóságoknak annak megítélésében, hogy a vállalatok megsértik-e az uniós jogszabályokat, amikor különböző országokban kettős minőségű termékeket értékesítenek. Az útmutató felsorolja és megmagyarázza az uniós élelmiszerjog és az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok vonatkozó követelményeit, amelyekre a hatóságoknak hivatkozniuk kell a potenciális kettős minőségi terméktesztek elemzésénél. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló rendelet előírja, hogy a fogyasztók igazságos és elegendő információt kapnak egy adott élelmiszertermékről. Például az élelmiszercímkéknek tartalmazniuk kell egy termék összes összetevőjét. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, például az azonos módon megjelölt termékek forgalmazását oly módon, hogy a fogyasztók félrevezethetik a fogyasztókat.

E jogszabály alapján az iránymutatás lépésről lépésre segíti a nemzeti élelmiszerügyi hatóságokat abban, hogy meg tudják állapítani, történt-e jogsértés az élelmiszer-előállítók részéről vagy sem. Abban az esetben, ha a jogsértés határokon átnyúló, a nemzeti hatóságok az európai szintű fogyasztóvédelmi együttműködési hálózaton keresztül foglalkozhatnak vele.

A nemzeti élelmiszerügyi hatóságok felelősek annak biztosításáért, hogy a vállalatok megfeleljenek az uniós jogszabályoknak. Az Európai Bizottság azonban elkötelezte magát amellett, hogy segítséget nyújt ezeknek az útmutatásoknak és különböző munkaterületeken keresztül. Ezen iránymutatásokon túlmenően a Bizottság az élelmiszertermékek összehasonlító tesztjeinek javítására szolgáló módszertan kidolgozásán dolgozik. Továbbá annak érdekében, hogy minden országban azonos, megbízható és közös tudományos alapokra támaszkodhassanak az élelmiszerek vizsgálatakor, az Európai Bizottság egységes módszertan kidolgozását folytatja. Erre a feladatra egymillió eurót bocsátott a Közös Kutatóközpont (JRC) rendelkezésére. Az Európai Bizottság további egymillió eurót nyújt a tagállamoknak, hogy bizonyítékokat gyűjthessenek és hatékonyabban léphessenek fel a jogok érvényesítéséért. A termelőkkel és márkaszövetségekkel folytatott párbeszéd eredményeként az érintettek vállalták, hogy 2017 őszén magatartási kódexet dolgoznak ki.

– Ha két különböző termék azonos márkajelzéssel ellátva kerül forgalomba, azzal megvalósul a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése. Ez egyértelmű példája annak, hogy a határon átnyúló problémákat csak uniós szintű együttműködéssel oldhatjuk meg. A tagállamok túl sokáig keresték hasztalanul a gyógymódot a problémára. Az árak megtartása mellett kellene emelni a gyengébb élelmiszerek minőségét, ha pedig ez drágulással járna, a termékek átmárkázását tartaná megfelelőnek – jegyezte meg Věra Jourová fogyasztóvédelemi biztos.

 


(forrás: EB)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok