Tejipar

Megújította együttműködési megállapodását a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az eseményen elhangzott: a hazai nyerstej átlagár elérte a 101 Ft/kg-ot.


A Vitafort Zrt. 2012 decembere óta kiemelt pártoló tagja a Terméktanácsnak. A korábbi, határozott időtartamra szóló megállapodás újbóli aláírására, ezáltal az együttműködés megerősítésére került sor Dabason. A szerződést Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója és Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke írta alá.

A cég közel 850 ezer tonna késztáppal egyenértékű terméket állít elő valamennyi haszonállat számára. Ezzel Magyarország takarmányellátásának több mint 25 százalékát koordinálja. Kulik Zoltán vezérigazgató elmondta, hogy a Vitafort a magyar tejelőszarvasmarha-takarmányozás területén piacvezető pozíciót tudhat magáénak, s közel 400 nagyüzemi partnerrel áll kapcsolatban. Hozzátette, a partnerspecifikus takarmányozási rendszer, valamint a célirányos állattenyésztési és takarmányozási szolgáltatások kialakítása, azok telepi alkalmazása szoros szakmai együttműködést eredményeznek hosszú távon a nagyüzemi gazdaságokkal. A cég kutatás-fejlesztési tevékenysége is a piaci igényekre keres választ a telepi visszajelzések alapján, folyamatosan keresi az alapanyagellátás alternatíváit a hatékonyság, az eredményesség és a versenyképesség növelésének igényével. A vezérigazgató hozzátette, a cég számára különösen fontos, hogy az ágazat valamennyi szereplője közös platformon hatékonyan képviselje és szolgálja a magyar tejágazat érdekeit és stabilan megalapozza a nemzetgazdaságban betöltendő helyzetét a jövőben is.

Mélykuti Tibor a tejágazat kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy a hazai ágazat több éve tartó mennyiségi és ár-kilengésekkel tarkított időszakon megy keresztül. A tejzsír-árak 2017 végére Európa-szerte visszarendeződtek. A fölözött tej spotárak és a holland nyerstej spotárak fél év alatt megfeleződtek. A tejtermékek iránti kereslet továbbra is fennáll és erős, de a kínálat ezt jóval felülmúlja. Megjegyezte, az Európai Bizottság továbbra is maga előtt görget egy közel 400 ezer tonnás soványtejpor intervenciós készletet.

Mint mondta, a Terméktanács 2017 óta egyre gyakrabban kénytelen újra hatósági bejelentéseket tenni a nagykereskedőknél feltűnő gyanúsan olcsó import UHT tejek és félkemény sajt tömegtermékek ügyében. Hozzátette, a tejágazat szereplői és a kormányzat erőfeszítéseinek eredményeképpen a hazai nyerstej-átlagár elérte a 101 Ft/kg-ot. Szerinte ezt az árpozíciót stabilizálni és erősíteni kellene. Kulik Zoltán és Mélykuti Tibor egyetértett abban, hogy a tejtermelőknek, a feldolgozóknak, illetve a magyar takarmányiparnak egyaránt érdeke, hogy a hazai tejágazat stabil maradjon.


(forrás: Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács)


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok