A NAK élelmiszeripari tevékenysége a vállalkozások többletbevételhez való juttatásán felül az élelmiszer-előállítás jó hírnevének kialakításában is megmutatkozott – hangzott el a kamara csütörtöki tejágazati szakmai tanácskozásán. Frissítve!
Az agrárgazdaság vállalkozásainak 91 százaléka tud hozzájutni valamilyen fejlesztési támogatáshoz, amihez a kamara tevékenysége is hozzájárult – értékelte az eredményeket Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke csütörtökön, a kamara Élelmiszeripari Körkép elnevezésű konferenciasorozatának csütörtöki rendezvényén, amelyen a tejfeldolgozás volt középpontban.
Mint mondta, a NAK törvényi életre hívása óta eltelt négy évben kereste azokat a feladatokat, amelyekben érdemi munkát tudnak végezni az ágazatban dolgozók érdekében. A források elérhetővé tétele mellett ilyen volt még a sikeresnek tekinthető, a kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat. Éder Tamás hozzátette, bizonyos termékek már az 5 százalékos áfa körébe tartoznak, ugyanakkor az előállítók igénylik, hogy további termékeket is vonjanak be a kedvezményes áfacsoportba. Szólt arról is, hogy az agrártárcával közösen munkacsoportot hoznak létre annak kidolgozására, hogyan szélesíthetik az 5 százalékos áfakörbe tartozó termékek csoportját.
A további érdemi tevékenységek közé sorolta egyebek mellett az élelmiszeriparról kialakult tévhitek eloszlatását, az élelmiszer-előállítás jó hírnevének, továbbá a fontosabb tudnivalóknak az elterjesztését. Példaként említette Éder Tamás az UHT-tejek esetét, amelyről még mindig sokan hiszik, hogy tele van tartósítószerekkel.
Frissítve, szeptember 20-án
A tejpiaci krízisből kilábalva megállapítható, hogy Magyarországon a támogatásoknak köszönhetően az európai átlagnál kevésbé esett vissza a tejfelvásárlás, viszont az alacsony felvásárlási árak és a belpiaci fogyasztás csökkenése sok nehézséget okoznak az ágazati szereplőknek - írta az OTP Agrár a konferenciáról szóló összefoglalójában.
A konferencián elhangzott előadások vázlatai
pdf A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága által szervezett képzések tapasztalatai (1.08 MB)
pdf Tejpiaci helyzetkép (4.92 MB)
pdf Tejipari kutatási tendenciák (1.02 MB)
pdf A NAK szerepvállalása a duális képzésben (1.69 MB)
(MTI/nak.hu)